身為一個香港學生,我想講一句,我真係睇唔到前途

72 回覆
48 Like 2 Dislike
家境三代清貧,父母又有病,一直想等我出身就辭職。完全當我係(脫貧計畫)屋企日嘈夜嘈,根本沒個寧靜環境專心讀書,人地番到屋企就有個安樂窩,我番到屋企仲要面對家庭爭執。對我沒半點關心。現在諗通好比心機讀緊Hd工程想入大學。但係成績又差,又沒能力補習,有時仲要出去番工幫補一下家計。又驚入到大學出到黎又係搵唔到野做。新聞成日講大學生搵唔到野做,到時自己又差政府學費。香港既工程又滿哂。完全感覺唔到自己有前途。好擔心,可能下一個跳樓既學生就係我
I know that feel bro 共勉之 一齊努力
巴打 船到橋頭自然直 撐住
第一日知
我好明樓主 屋企唔單止無俾錢我 仲偷我錢拎去賭馬 日日同我講邊個邊個個仔都幾萬蚊一個月啦 你搵咁少架仆街仔
巴打真係船到橋頭自然直

撐住
連登有愛,多謝大家
我完全同你一樣
同你差唔多環境
但未至於三代清貧
最終揀咗搵食科
脫貧計畫 駁唔到
真心算喇 出黎做野好過
好又係一日,唔好又係一日,打個J訓啦,聽日仲要返工返學
你老豆老母最少有一方係大陸落黎。
佢地本應係大陸執牛屎,低學力低文化低競爭力,而你本應係工廠打份牛工或者係夜總會代客泊車,骨場做鎖匙仔。

你老豆就係廢先番大陸娶個大陸妹,佢本應冇料成家立室。

對唔住,得罪晒,你有冇諗過唔係社會有問題,而係自己同上一代有問題?
我公司幾個清潔阿姐,都手持過百萬現金+一兩個單位,中港有物業,最廢個位都有間居屋+藥劑師仔仔,鋼琴老師女女。

諗清楚,你已經賺凸。
加油呀
依家真係唔知讀完書係咪真係有用,只係知會差人幾十萬學費,老豆年紀大又多病痛,又要照顧佢。但果陣細過又成日打我,拎啲開飯錢去賭根本沒盡到父親責任。
我都覺得睇唔到前途
Ps.hd多媒體
努力無所不有其極用盡各種方法搵錢
救自己救自己後代
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞