白衫狗: 只需一名軍裝警務人員出示委任證

297 回覆
1829 Like 7 Dislike
明你意思
唔出示委任證的確係證明唔到該人係獲任用
232章18條 係話果張委任證既用途係用黎證明該人係獲任用,但並冇提及有關委任證既出示
委任證既出示只係在警察通例中有提及
所以我睇唔到警察通例20-14章第6條點抵觸232章18條
便依都要展示證件, 尤其係佢手持警棍, 即係執行緊職務
佢意思應該你串班狗連軍裝同便衣都唔識分
張便衣累當埋軍裝 所以白衫狗冇要求灰衫狗出示委任證

P.S. 已經幫佢盡兜
咁示威者淘個頭盔寫埋police都可以做警察啦
我屌佢老母成班犬隻真係大撚過城管 大陸都無咁撚惡
technically yes
我冇嘢講
push
個邏輯係

警隊條例
>警察(紀律)規例
>>警察通例

警隊條例係祖父輩,刊咗憲嘅法律,所有香港人都關事

>警察(紀律)規例係父輩,法例之下由行政長官會同行政會議定立對警務人員嘅規例,一般市民係唔關事嘅

>>警察通例係子輩,由警務處處長喺唔抵觸警隊條例下,制定方便警隊嘅規定,唔關一般市民事㗎

邏輯上
你冇委任證
據警隊條例獲任用已經唔成立,仲理閪得你通例咩?冇啊爺邊度有仔?

唔好畀人哋啲通例兇到!
Push
市民:只需要一名香港市民出示香港身分證,可證明/保證身後人士皆為香港市民
主樓有link 中英版都有
委任證出示係通例講

但警察身分同權力都係由警隊條例嚟
委任證係證明持有人係警察,有行使警隊條例畀佢嘅權力
冇證,咁證明唔到佢有哩個權力

再講落去會教精埋啲狗

要知到通例講乜都好,係警務處處長方便警隊Set 嘅例,市民只需要知18條,有證就係警察、冇證就證明唔到係警察
唔係兜, 我根本係咁的意思
我冇野講
毅進仔連警例都未背熟,垃撚圾

食屎狗無撚用
連自己職位相關既law都唔撚識
大學? 讀左啲咩黎啊
我冇嘢講
食肆:隔離間舖有牌我地就有牌啦。
學堂應該要學同考相關既law
唔知係咪放哂水比人pass
去死啦黑警
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞