Face ID vs Touch ID

77 回覆
225 Like 438 Dislike
touch ID 就手濕用唔到, face ID 就戴口罩用唔到, 各有各麻煩
帶口罩用落好煩
帶口罩face id 完敗
有次病咗戴咗一個禮拜佢慢慢認到
手濕/手指甩皮/戴手套 TOUCH ID 完壞
咪吹水啦
講自己使用經驗又話吹水你自己慢慢講落去啦
我又冇話FaceID係完全perfect喺iPhone上面成日因為太近距離(特別迫地鐵)嗰陣係用唔到我夠唔鐘意
到呢家都係覺得各有各好 當然有哂兩樣而技術又成熟嘅話我就舉腳讚成嘅
吹你老母咩
face id係有學習功能
ios13 faceid 快左勁多
戴口罩 都認到
你仲安心用來開ebanking
但帶太陽眼鏡就開唔到
要挑剔兩個方法都一樣有各自限制

但 iphone只可以是但一樣,你用緊邊樣通常都會傾向覺得嗰樣好用啲,而最慘係,ifan 無得自由咁呢刻我想用face ,呢刻我想用touch,完仝比較唔到自己實際係傾向用邊隻多啲

自己用開Zonfone 5,根據自己習慣,真係8成係用指紋,慣咗手勢放褲袋攞出嚟就用得。
Face ID apple pay好麻煩
除此之外都好好
Pay wave
我用架棟起部機
一望就解
你有冇用過?
我開到
最怕呢個情況,有同事,老細過來同我講野,個電話有message 到,好快手望一眼就開咗鎖比人見到
正常人類用過FACE ID仲點會考慮TOUCH ID FACE ID好用過TOUCH ID唔係一星半點 係好用好撚多

共存嘅話 除非話TOUCH ID會整合喺鎖機制上面啦 好似之前Sony咁 不過個專利好似喺HP手上 如果唔係TOUCH ID擺喺正面 個mon又少左位 擺喺背面又柒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞