廣東省規劃:粵港澳3年內建立信用評分制度

464 回覆
29 Like 2557 Dislike
https://www.facebook.com/cablechinadesk/videos/452677845522585/
【廣東省規劃:粵港澳3年內設信用評分制度】
【學者:香港實施有難度 牽涉港人資料機會微】

廣東省近日正式提出粵港澳大灣區未來三年的行動計劃,其中一點提到要建立信用評分制度,香港和澳門都有份。計劃指,廣東省要和港澳共享信用信息,對企業實施信用獎勵和懲罰措施。

有學者指,共享信息只是第一步,但由於三地政制有別,要在香港實施信用評分制度有難度。他估計會被共享的暫時都只是內地的黑名單資料,不會牽涉到香港市民。

計劃亦提到,要推動內地和港澳信息互通,包括實時監測和應急處置工作等;三地亦將會加強警務合作交流,不定期演練,統籌應對傳統和非傳統的安全威脅。
我無嘢講 我要見律師 我唔解鎖電話 我唔簽任何文件 我唔舒服要去醫院 唔好凶我

五大訴求

一、徹底撤回修例

二、收回暴動定義

三、撤銷對今為所有反送中抗爭者控罪

四、徹底追究警隊濫權情況

五、以行政命令解散立法會,立即實行雙真普選
建你老母
評你老母
支持鷹派管
新鮮滾熱辣 直接推
新疆模式
我冇講嘢
1984支那真識玩
快啲出黎咨詢一個月跟手過啦
好似送中條例咁
國家安全既野真係唔等得架
正啊趕走晒d外資同外國人
整定文宣都得喇
評分低就冇得搭飛機去日本
你試下?
網上求其講句野會搞到港豬連出境旅行都出唔到
班畜牲信用幾多
黑鏡預言
被規劃
呢樣野對普通人影響仲大過逃犯條例 林鄭而家過街老鼠咁 一提一定比人屌到化
食屎啦中共
呢個真心痴線
你鬧政府係咪? ok, 你個仔以後冇官校讀 , 扣稅都冇你份
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞