網店創業問題 求助

74 回覆
0 Like 1 Dislike
lm
現在經營緊淘寶,想開番間網店

http://backpackztore.com/

好似咁樣既網店,建立成本大約幾多到?

唔該哂

$8.00 domain
$500 theme
$1000 hosting

一年差唔多係咁,有錯請指

Hosting要成千蚊
現在經營緊淘寶,想開番間網店

http://backpackztore.com/

好似咁樣既網店,建立成本大約幾多到?

唔該哂

$8.00 domain
$500 theme
$1000 hosting

一年差唔多係咁,有錯請指

唔該巴打

https://shopline.hk
網上平台做唔做到咁既樣?

我用緊shopline
https://www.sportsgalaxy.co

一年三千幾果個plan
都方便架,佢差唔多整好曬個框
你自己擺嘢落去
不過如果你d嘢有分勁多類別,要貴d既plan先有
起IG 開緊,都上開番個網頁整齊D🤔

我ig/Fb/網頁都開哂 生意都麻麻
求教路
去 shopify 開啦,快靚正
去 shopify 開啦,快靚正

但全英文好煩
留名學野

求教路

我都麻麻,太多同類

求教路

我都麻麻,太多同類

我暫時開左IG,0生意
D follower 大部分都係ig shop

太多人做 僧多粥少
D人又懶交收
寄又怕你呃佢
其實用其他platform (IG/Facebook)已經夠
唔洗自己整個 咪哂錢啦
你整個online payment 聽落幾好聽
但好難儲到d人買野 你睇下HKTVmall 係咁燒錢

利申:我自己做過。幫其他公司做過

本身做緊淘寶個體戶,營業額成年都有250萬左右,所以想開番個網頁做埋本地生意。shopline睇過,雖然簡單 但係版面唔多靚

求教路

我都麻麻,太多同類

我暫時開左IG,0生意

太多人做 僧多粥少
D人又懶交收
寄又怕你呃佢

用緊第2個平台有人問下囉
Ig shop死撚梗

Ig 太多昆人,下下要面交好難就時間地點,香港到依家都無一間公司學淘寶做中間人收款,非常落後

求教路

留個telegram傾傾,睇下幫唔幫到你
其實用其他platform (IG/Facebook)已經夠
唔洗自己整個 咪哂錢啦

本身做緊淘寶個體戶,營業額成年都有250萬左右,所以想開番個網頁做埋本地生意。shopline睇過,雖然簡單 但係版面唔多靚

睇你做咩地區生意,港澳區shopline 簡單易用。但背後做digital marketing就好麻麻。
woo commerce睇你it 技術如何。一般既我唔建議你用。
唔洗自己整個 咪哂錢啦

有得揀ATM, 香港人實揀禁機過數, 有張入數紙先會安心,
我offer PAYPAL/信用卡收錢, 同佢地講手續費我bear , 佢地都係唔會用
唔洗自己整個 咪哂錢啦

我offer PAYPAL/信用卡收錢, 同佢地講手續費我bear , 佢地都係唔會用

係 好多都要面交,又有D即日唔得閒又放飛機,所以通常收左100訂再面交,當然有d客驚100都昆啦,所以本地交易算少

求教路

我都麻麻,太多同類

我暫時開左IG,0生意

太多人做 僧多粥少
D人又懶交收
寄又怕你呃佢

用緊第2個平台有人問下囉
Ig shop死撚梗

Ig 太多昆人,下下要面交好難就時間地點,香港到依家都無一間公司學淘寶做中間人收款,非常落後

太多MK學生仔亂賣野真係害死IG SHOP
面交唔難解決, 我通常包佢地郵順豐自取$15
因為投資大回報慢, 所以無人肯搞, YAHOO咁有優勢都死唔搞
淘寶因為有黨支持先企得咁穩
平就用opensource ecommerce solution + 買template + 自己搵vps/hosting
幾多成本睇你server幾多traffic
不過要識基本maintain
唔識就搵人manage

ecommerce最好就整埋https, 一來security二來印象都好d
唔洗自己整個 咪哂錢啦

係做外國客先好考慮PAYPAL
唔洗自己整個 咪哂錢啦

係做外國客先好考慮PAYPAL

係, 鬼佬反而好中意paypal, 同香港人相反
唔洗自己整個 咪哂錢啦

其實paypal仲安心過入數字
有咩唔鋸唔滿意你就開你case
多數都拎得返錢添
過數你有咩唔滿意只有企左係度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞