做咗三年幾貢茶 你問我答[7]

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
想開番間 查過清玉 80萬 (30萬加盟)

係咪真係賣到400杯?

大約最差最少賣到幾多杯?

店長係要做啲咩 駛唔駛壓場

巴打開咗請我認真
原來清玉全包都係80萬 happy lemon都係 已經算最平
清玉新牌子(香港嚟講) 有留意下佢哋生意 400杯其實唔算多 正常都做到呢個數 但都係睇你想開喺邊啦 地點真係好重要
街舖落雨會少3-6成生意 最差嘅係得十一二度+落大雨/打風 一個鐘賣得四杯
你加盟可以淨投資乜都唔做 但自己做放心好多嘅 一係請個人睇場
基本上乜都要做同打雜冇分別 但係起步初期啫 之後可以唔返舖都ok

我諗住上佢公司問下

你係諗住淨係投資?
請唔請人 開舖前要有三個人過台灣訓練
請我做高級打雜
之後問完有新消息嘅上嚟分享下

3個人? 幾耐?

寫就寫45日 但見過兩個人去都得 14日就返嚟
同埋聽講佢會逼加盟店狂入貨 就算唔好賣 都要入fixed among

係唔係?

Btw覺得呢個風潮幾時會過? 依家開仲食多幾多年水?

清玉唔係好清楚 但我哋舖係正常平時會賣嘅貨唔會揀限我哋最少要入幾多 入幾多全部係加盟主決定 但係有啲限時推廣就會要求我哋最少要入幾多貨
但係其實照我觀察清玉啲嘢應該全部都賣得ok 冇乜聽過有咩伏嘢
其實我覺得風潮一早過咗(全盛時期起碼多而家一倍嘅舖)但係唔會全部執 都仲有人飲 仲有得做 台式飲品已經喺香港成形
其實台灣同香港嘅飲食文化都相近 同埋其實主要係留意下呢行有冇新嘅牌子加入 而呢一兩年都仲有台灣大牌子加入(KOI the/茶湯會/清玉)
之後就係睇下有冇牌子被淘汰 當初嚟香港先嘅嗰幾個牌子已經執晒 而有啲牌子都執到得返一兩間鋪 (happy lemon)
最後就係留意下有冇人飲 旺角嗰兩條街有成七八個牌子 而呢一兩年個仲開緊新舖 做都做唔切
由以上三點可見 除非有啲咩意外 例如好似之前塑化劑咁 如果唔係嘅我認為呢行基本上係香港已經成型可以長做

對自己有興趣嘅野特別認真

我嘅缺點嚟

我唔食
一人一半啦

好鐘意布甸
就快每晚發夢夢見佢

嗱 如果你星期五食個啲都冇味 咁就唔係我哋嘅問題啦
可能人哋落多粉?每次我都跟足

星期5食既係你煲?

唔係唔會擺咁多日
但我有偷睇過其他人煲 都落足粉

好想食返個隻味

你買包粉自己煲
屋企有

其實我自己識整
只係我懶

其實去出面超級市場買返嚟嗰啲食落個味一唔一樣?
頭先好興奮睇緊youtube學british accent

學到未 講兩句

即刻pro左

求link
英文差

我都係就咁search british accent
廣告之外第一個就係

謝分享
起身

而家先醒??

好多野做
逃避現實瞓返 一瞓瞓到而家

逃避雖可恥但有用
做緊乜

攤係張床度上連登
講完都覺得好垃圾

之後有咩做

出門買野食 之後要開工做功課

乜你又day off咩
我出門口都冇兩日冇出
同埋聽講佢會逼加盟店狂入貨 就算唔好賣 都要入fixed among

係唔係?

清玉唔係好清楚 但我哋舖係正常平時會賣嘅貨唔會揀限我哋最少要入幾多 入幾多全部係加盟主決定 但係有啲限時推廣就會要求我哋最少要入幾多貨
但係其實照我觀察清玉啲嘢應該全部都賣得ok 冇乜聽過有咩伏嘢
其實我覺得風潮一早過咗(全盛時期起碼多而家一倍嘅舖)但係唔會全部執 都仲有人飲 仲有得做 台式飲品已經喺香港成形
其實台灣同香港嘅飲食文化都相近 同埋其實主要係留意下呢行有冇新嘅牌子加入 而呢一兩年都仲有台灣大牌子加入(KOI the/茶湯會/清玉)
之後就係睇下有冇牌子被淘汰 當初嚟香港先嘅嗰幾個牌子已經執晒 而有啲牌子都執到得返一兩間鋪 (happy lemon)
最後就係留意下有冇人飲 旺角嗰兩條街有成七八個牌子 而呢一兩年個仲開緊新舖 做都做唔切
由以上三點可見 除非有啲咩意外 例如好似之前塑化劑咁 如果唔係嘅我認為呢行基本上係香港已經成型可以長做

我嘅缺點嚟

我覺得係優點
起身

而家先醒??

好多野做

逃避雖可恥但有用
做緊乜

攤係張床度上連登
講完都覺得好垃圾

我唔洗返工嗰時每朝都係咁
攤一陣睇一陣先起身

我都係 我九點就醒但係我一點先會離開張床
主要係唔想打份牛工 又受氣
儲左啲錢 又唔夠買樓 諗住開間

而家先醒??

好多野做

逃避雖可恥但有用
做緊乜

攤係張床度上連登
講完都覺得好垃圾

之後有咩做

乜你又day off咩
我出門口都冇兩日冇出

我星期二五off 聽朝返九點

星期5食既係你煲?

唔係唔會擺咁多日

好想食返個隻味

你買包粉自己煲
屋企有

其實我自己識整
只係我懶

森永大滿足布丁
一樣味
一個人做左20%
好攰訓教先

係唔係?

我嘅缺點嚟

我覺得係優點

我都覺得係優點
其實點解問風潮會唔會過 主要係因為 7仔自由jum

細個 個個人都飲 仲有思樂冰

到依家仍然都有好多機 但無人飲

第時唔知會唔會好似咁

其實我覺得兩樣唔同
首先自由斟出嚟出去都係嗰幾隻味 但係台式飲品會經常出新嘢 又會不定時有新品牌加入 令呢行唔會一潭死水咁
其次就係年齡層嘅問題 7仔嘅自由斟同思樂冰買親嘅都係小學生 但係台式飲品嘅年齡層廣 五六歲去到六七十歲都有
個人認為呢行起碼可以做多十年
召喚提底

有問題

天仁啲珍珠係點
I mean未煲前

一粒粒 一大力㩒就會散 變粉

一包幾多kg 一箱幾多包

一箱好似8包真空pack實
幾多kg冇留意
下次返工firm你

多謝
上面包裝係點㗎?

係唔係?

我嘅缺點嚟

我覺得係優點

唔係 因為我對冇興趣嘅嘢可以完全唔理 咁嘅性格喺香港生存唔到
主要係唔想打份牛工 又受氣
儲左啲錢 又唔夠買樓 諗住開間

八十個唔夠畀首期咩?
講真如果80萬嘅話我得清玉幾抵做貢茶成百二個
同埋呢行認真有得做 我自己都想儲錢開間
巴打有冇興趣留個聯絡方式?
話晒做過幾年相關嘅嘢 可以幫到下手
雖然唔同牌子 但係做咗咁耐 由入貨 人手去到平時點營運都有咁上下經驗

而家先醒??

好多野做

逃避雖可恥但有用
做緊乜

攤係張床度上連登
講完都覺得好垃圾

之後有咩做

乜你又day off咩
我出門口都冇兩日冇出

我聽日要九點醒

有問題

天仁啲珍珠係點
I mean未煲前

幾多kg冇留意
下次返工firm你

多謝
上面包裝係點㗎?

透明包裝 抽完真空係一舊正方體

星期5食既係你煲?

唔係唔會擺咁多日

好想食返個隻味

你買包粉自己煲
屋企有

其實我自己識整
只係我懶

森永大滿足布丁
一樣味

竟然
我鍾意統一
其實平時好少食布甸

係唔係?

我嘅缺點嚟

我覺得係優點

唔係 因為我對冇興趣嘅嘢可以完全唔理 咁嘅性格喺香港生存唔到

...咁我都係
讀書讀到一pat屎咁係咁咦pass咗就算
好似都好過樓主唔上堂
一個人做左20%
好攰訓教先

你哋成組都冇人做嘢咩? 要自己做晒咁慘
又話通頂 辛苦啦 早唞

逃避雖可恥但有用
做緊乜

攤係張床度上連登
講完都覺得好垃圾

之後有咩做

乜你又day off咩
我出門口都冇兩日冇出

我聽日要九點醒

你尋日都話今朝會九點醒

係唔係?

我嘅缺點嚟

我覺得係優點

我都覺得係優點

此言差矣

天仁啲珍珠係點
I mean未煲前

幾多kg冇留意
下次返工firm你

多謝
上面包裝係點㗎?

透明包裝 抽完真空係一舊正方體

d字喺晒紙皮箱度

逃避雖可恥但有用
做緊乜

攤係張床度上連登
講完都覺得好垃圾

之後有咩做

乜你又day off咩
我出門口都冇兩日冇出

我聽日要九點醒

你尋日都話今朝會九點醒

你唔好出聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞