入地核難啲定去太陽難啲?

61 回覆
2 Like 0 Dislike
依加連去海底最深都未做到

應該係cut有線難啲

應該係cut有線難啲

又係你
去太陽會易d。去太陽的軌道可以靠電腦計算,火箭上面都可以搭載電腦,在前往太陽的路上不停修正軌道;其次可以火箭可以用太陽能系統,解決一部份能量需要,而推進劑方面,可以用分離式火箭,進入太空之後,可以關閉推進引擎,利用慣性飛行,將推進劑用曬做修改修正行路,將消耗減到最少。而且,太陽引力可以幫火箭加速飛向太陽。所以,飛向太陽靠現今科技我認為可行,剩下的是飛行時間問題。之所以未有國家做到,應該係因為咁做唔符合經濟效益。

反觀挖向地核,靠現今及時反而難實現,現在最深的人工洞應該沒穿過地球最表層的地殼(有錯請補充),要向下挖的話,將會消耗比去太陽更多的人力物力和時間,科技。

具體點解我都唔知點講@@。不過我唸樓主聽到呢度應該都心裡有數了。

有錯請指出,

@你老母

人地打咁大段野你屌佢個@@

@佢老母

起哄完未,洗唔洗我say sorry

屌你老母
天堂鳥同北韓一早就登陸過太陽啦
地核有幾難
我地波台班手足豬波個陣成日都潛落去架啦 自出自入 後花園一樣
太陽難d
去太陽會易d。去太陽的軌道可以靠電腦計算,火箭上面都可以搭載電腦,在前往太陽的路上不停修正軌道;其次可以火箭可以用太陽能系統,解決一部份能量需要,而推進劑方面,可以用分離式火箭,進入太空之後,可以關閉推進引擎,利用慣性飛行,將推進劑用曬做修改修正行路,將消耗減到最少。而且,太陽引力可以幫火箭加速飛向太陽。所以,飛向太陽靠現今科技我認為可行,剩下的是飛行時間問題。之所以未有國家做到,應該係因為咁做唔符合經濟效益。

反觀挖向地核,靠現今及時反而難實現,現在最深的人工洞應該沒穿過地球最表層的地殼(有錯請補充),要向下挖的話,將會消耗比去太陽更多的人力物力和時間,科技。

具體點解我都唔知點講@@。不過我唸樓主聽到呢度應該都心裡有數了。

有錯請指出,

@你老母

人地打咁大段野你屌佢個@@

Why not?

有錯請指出,

1. 太陽引力稱唔上幫到手, 講慣性冇引力你飛咗出去啦, 幫嘅係其他行星引力
2. 無人任務時間唔係問題, 如果時間係問題同你唔direct burn甚至熄引擎冇constant acceleration自相矛盾
3. 好難因為單一太空任務話佢唔符合經濟效益, 噉叫唔做, 未有國家做到係物料同技術要求
4. 經濟效益在大把其他野做爭唔到預算專for你入太陽, 目前做緊嘅係金星
@乜鬼呢
唉 學術台都無得認真討論
兩項野我都唔知點比較好
太陽先啦,要講翻啲資料
地球一般以30公里/秒既速度圍繞太陽轉
雖然太陽係大粒半徑70萬公里
但比較起太陽同地球距1億5千萬公里相比其實微不足道,我當太陽係個point object
咁假設要射1kg 既野去太陽我地唔應該去用escape velocity 去計因為只會變成另一粒圍繞太陽轉既垃圾
相反前設assume左太陽係point object 假如要個粒野直飛太陽我地要整到佢完全唔圍繞太陽轉
需要既work=佢既動能=1/2mv^2=0.5*1*300000^2=4.5*10^10次方個焦耳

至於去地底得閒再講
兩項野我都唔知點比較好
太陽先啦,要講翻啲資料
地球一般以30公里/秒既速度圍繞太陽轉
雖然太陽係大粒半徑70萬公里
但比較起太陽同地球距1億5千萬公里相比其實微不足道,我當太陽係個point object
咁假設要射1kg 既野去太陽我地唔應該去用escape velocity 去計因為只會變成另一粒圍繞太陽轉既垃圾
相反前設assume左太陽係point object 假如要個粒野直飛太陽我地要整到佢完全唔圍繞太陽轉
需要既work=佢既動能=1/2mv^2=0.5*1*300000^2=4.5*10^10次方個焦耳

至於去地底得閒再講

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞