【藍白旗】我地要融入群眾 暗號先係最重要 唔好要旗

89 回覆
100 Like 81 Dislike
追post咁耐,個個都針住粒花講
顏色就反而冇乜大反對,咁點解唔淨係用顏色黎表達?

再者,有冇旗唔重要
有身份認同,保持士氣先係最重要
顏色配搭、有易寫既徽號做記認,行街見到街角有人塗鳩左個自己友徽號
藍白色就簡單,一支白油,一支藍筆就已經可以油到
即使大家散左水,平日生活仲見到隱隱若現既反抗標識,咁樣先算係一個成功既標誌

波蘭地下國(波蘭語:Polskie Państwo Podziemne,縮寫:PPP)是一個在遭納粹德國及蘇聯占領的波蘭國土上以「共和」名義活動的政府體系[1]。

波蘭地下國的成立於1939年9月27日,為二次大戰期間波蘭包含軍事與非軍事地下反抗組織的統稱,效忠於當時位在倫敦的波蘭流亡政府。1939年9月德國開始入侵波蘭,波蘭地下國的幾個初始結構便是在此入侵行動的尾聲建立。波蘭地下國的支持者將之視為戰前波蘭共和國(及其機構)的合法存續,為抵抗戰領波蘭國土的納粹德國及蘇聯兩大強權而產生的武裝抗爭組織。地下國的活動不僅限於世界數一數二的軍事抗爭,也包含了教育、文化及社會服務等非軍事組織架構。波蘭地下國雖然在戰時受到廣泛支持,卻不被共產黨人所支持或承認。

洛林十字被喻為「真正的十字」(crux vera),由1099年開始,由法國洛林公爵布永的戈弗雷所採用成為洛林家族的紋章,在第二次世界大戰時夏爾·戴高樂將軍更採用此十字作為法國抵抗運動的徽號,自由法國的象徵。

自由之子(英語:Sons of Liberty),是美國獨立革命期間反抗英國統治而建立的秘密組織,曾經發動了波士頓茶黨事件,故俗稱波士頓茶葉黨、波士頓茶黨。是由約翰·亞當斯的堂兄塞繆爾·亞當斯創建。

烏克蘭反抗軍(Ukrainian Insurgent Army,Українська Повстанська Армія;Ukrayins'ka Povstans'ka Armiya,簡稱UPA)是一個位在烏克蘭的民族主義準軍事組織,以反納粹、反蘇聯、反波蘭,烏克蘭獨立為宗旨,在德蘇戰爭中的1942年10月結成[1],主要在西烏克蘭進行反抗紅軍、德軍的活動,戰後也繼續和蘇聯作戰。
支持
我自己就覺得冇旗好過有旗
有旗又多樣野煩
但係顏色記認係個好開始
覺得旗唔必要
為支旗傷和氣唔值

一係就諗徽記
一係就顏色

前人既例子比曬你,上面冇一個係現代國旗
呢個唔錯
和理非遊行服裝改做白衫牛仔褲
融入生活丫麻
大家大個啦
千祈唔好攞住支塗改液同藍筆係街隨便油顏色
狗唔帶委任證

我地帶左可能係兩面刃
而家好多狗扮我地果陣咪又係著黑衫
顏色上

藍白係比較易入生活,白衫藍褲個個都有
但黃色,白色同黑色係我地係民主路上一路走來既代表色

黃色:雨革
白色:1030000
黑色:反國教+2000001
黃色太顯眼
更正返先
我支持colour code
不過本人唔支持周街塗鴉
紅白藍… 十年套戲都用左
我只係想出post提醒大家唔一定要整旗
兄弟爬山 各有各做
先流傳 先準備
兄弟爬山 各有各做
兄弟爬山 各有各做
#freedomHK ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞