前立法局主席黃宏發踢爆:議事規則得撤回 押後 postpone or withdraw 冇暫緩

458 回覆
1952 Like 3 Dislike
押後(postpone) = 係議程上調次序,即係你可以由第一個議程,調到去今年最後既議程,但係規則上,你係議程上出現,立法會就有責任要審議呢項議程。
但係,鬼祟嘅地方係,你可以押後,亦可以入紙申請馬上調去做第一個議程(即係緊急會議*)。
*15. 處理急切事項的會議

(1) 立法會主席須應行政長官的要求召開立法會緊急會議。如須在立法會任期完結或解散之後的期間舉行緊急會議,會議應在指明舉行選出立法會議員的換屆選舉的日期(如多於一日,則為首日)前召開。 (2017年第186號法律公告)

(2) 在立法會一個會期結束而下一會期仍未開始的一段休假期內,立法會主席可在其指定的日期及時間召開特別會議。

(3) 本議事規則適用於根據第(1)及(2)款舉行的立法會會議。 (2017年第186號法律公告)

而撤回即係成個法案唔再出現係議程上,立法會唔需要就呢個法案預留時間審議。
唔係話咩
連曾鈺成都要叫黃宏發師公啦
你覺得姐 姐你老母
我指係究竟特首同建制有冇因為呢單野有裂痕
好似麥美娟咁,有好幾個議員係有人被dq先有得上,真係好著緊議席架

梗係有裂痕啦
暫緩前都無同建制商量過
建制好興

無睇新聞?
睇下新聞好喎
臭坑出臭草 唔好扮垃圾
一早講左無暫緩! 屌你老母香港政府
認真 班建制派都屌曬鬼 林鄭真係好撚勁得罪曬全世界

//
https://t.me/seekforg20help
由於聽日步行路線比較複雜,所以我地會用呢個頻道keep住update遊行隊伍去到咩位置,方便想中途加入既人搵到我地。所以希望大家可以幫手share呢條Channel出去,感謝!
//
P k 林 謝
發哥咁搞會唔會有生命危險
求出長輩圖
呢個仆街政府淨係識得玩語言藝術

推爆佢!
人推
啲藍c長輩唔會理依啲

依家戰線應該係i love you my mother
人地地位超然
push
push
推比更加多人睇丁 8:00開始睇
規則寫到明 仲話「你覺得」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞