前立法局主席黃宏發踢爆:議事規則得撤回 押後 postpone or withdraw 冇暫緩

458 回覆
1952 Like 3 Dislike
呢樣野佢唔講真係冇人知 原來係有咁既灰色地帶
人哋係立法局主席
熟議事規則到爆
梁君彥之流跟佢挽鞋都無資格
容狗做佢妹仔都嫌蠢
一個西環契女要擦葉劉先上到位嘅垃圾

仲好意思用“你覺得啦”呢啲咁subjective嘅理據去反駁一個熟哂議事規則嘅前主席
啱呀 宜家隨時可以宣佈立即二讀
容狗真係好撚on9
咁都做到議員
9唔撚搭8

依個point好好
希望有media跟進

雖然撤回依家未必係最首要要爭取嘅

但可暴露到林鄭又講大話
又用689式語言偽術
根本 議事規則無suspend
得withdraw 或postpone
仲要懶有自信吋吋貢
返屋企湊仔啦
翻譯問題?
梗係唔係
理論上佢仲係主席 佢當年97前冇話散會嫁
明顯唔係語言偽術咁簡單 直頭係欺騙香港人
一路都講暫緩唔等如撤回 不過冇人理

https://lih.kg/1224992

根據《議事規則》第64(2)條 政府係可以完全撤回整份議案
但需要係恢復二讀嗰次大會上正式宣布
過往已經有例子
https://www.legco.gov.hk/yr10-11/chinese/bc/bc56/general/bc56.htm

64. 法案的撤回或押後處理

(1) 負責某法案的議員或官員,可在立法會開始就該法案進行二讀或三讀的程序時,宣布撤回或押後處理該法案。
(2005年第74號法律公告)

(2) 負責某法案的議員或官員可在符合以下條件的情況下,在立法會開始就該法案進行恢復二讀辯論的程序時,宣布撤回該法案 -

(a) 恢復二讀辯論的目的是為了作出該項宣布;及

(b) 該目的已在根據本議事規則第54(5)條(二讀)作出恢復二讀辯論的預告中述明。
(2005年第74號法律公告)

(3) 負責某法案的議員或官員在根據第(2)款宣布撤回該法案時,可就與撤回該法案有關的事宜向立法會發言,但該等發言不容辯論。 (2005年第74號法律公告)
本局休會,待續無期。
10:15
依家直情係話程序根本無暫緩
冇自然死亡 冇暫緩
淨係得撒回同押後

btw容姨態度好差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞