重要事項:流水佔領(星期一)

292 回覆
738 Like 6 Dislike
我前提都係現場決家,我既意思,分幾班人(當然要夠)比一班人於各方向都更有效
求tg
圍與唔圍,或者點樣圍,真係要考慮以下幾點:

1) 市民有冇其他途徑處理到,例如水務署改地址/開水,除左可以親身去辦事署交文件,其實寄信/打電話都OK。市民交左/通知左部門,責任已經完成,亦唔洗負上延誤提交既後果。不過只係部門/政府問題,延誤左處理。
2) 如何做到最少人,有最大既效果。政府全香港都有office,但睇返有啲政府合署只有十層八層,有啲只係得啲你阻佢返放工,記者都無興趣既部門。我唔係話有啲部門唔重要,而係有啲部門,例如稅局、或者十三局比較有象徵意義。如果我叫大家圍淫審處,圍左同無圍有咩分別?
3) 地理因素。西貢其實都有一個政府合署,北區亦都有,但係大家都唔會圍,因為遠。而且,群眾分散左,萬一政總要支援,大家坐的士都至少要30分鐘。另外,地理因素亦都包括建築物設計,有啲政府合署,只有一至兩個出入口,有啲就好撚多個出入口,而且可能仲有連接到其他大樓既地道/天橋。
4) 中間派市民既反應。政治朋友無人嫌多,要爭取中間派既同情甚至支持,就唔好搞醫院、診所、救護站......同埋,有啲政府合署既低層,可能係政府診所/專科診所等等,有市民真係會去攞藥。不過,個類既政府合署都有個特點,就係診所通常都有扶手電梯到,而有扶手電梯到既樓層,正常都上唔到其他樓層。所以可以放市民上扶手梯,但係從G/F出發既升降機就一定要封。
5) 時間因素。一個部門如果要決定走定係留,大約需要1.5至2小時。程序上要部門首長批准,再通報所屬既局。局方都要由局長/至少常秘決定。如果係返工時間圍,唔洗早過返工時間,因為大多數公務員都唔會收到部門既通知,部門亦都唔會做咩決定,除左政總。所以大家可以食個早餐,從9:00 開始圍。9點,大部分公務員都已經返左,因為發放訊息既便利,會比較易作出走/留既決定。第二個有利時間,就係lunch time前。第三個就係2點至3點其間。

建議以下方法,以最少既資源爭取最大既效果。
1) 預告大樓管理處,時出現、時唔出現。
2) 重兵圍同一個出入口,落左閘後轉戰其他出入口。
[超長文]區議會fact check,點解要叫人做選民?
https://lih.kg/daaHvS

行動前請記得登記﹗
Push
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞