[文宣] 電影《脫歐:無理之戰》教晒我哋點贏民意

378 回覆
855 Like 3 Dislike
我先講總結:
放棄傳統嘅手法,唔好理性解釋,要用情感攻勢做主導,
針對啲中立者、游離不定嘅人,
推出大量針對佢哋諗法嘅洗腦式文宣。

電影《脫歐:無理之戰》顧名思義就係講脫歐嘅嗰場公投,脫歐派軍師Dominic Cummings(Benedict Cumberbatch主演)點樣由原本嘅社會弱勢,喺200日左右之間反cap本來穩贏嘅留歐派,得到超過一半嘅脫歐選票贏咗公投。
雖然套戲係講選戰,但係根據上一個星期嘅經驗,入面嘅理論其實好啱而家反送中、仲有以後抗共嘅文宣用。下面會再講下,亦好建議文宣組睇一次套戲,一個半鐘好快睇完。

1 明確嘅文宣對像:中立撚、游離不定嘅人

電影入面Dominic一開始已經立即定出脫歐派要爭取嘅目標:本身唔係好知脫歐係乜、甚至係未投過票嘅人。

套用喺香港,文宣對像即係又唔係建制、又唔係泛民本土、游離不定、唔識政治嘅人。
原因係:
本身理性又留意政治嘅民主自由理念者,我哋唔需要再說服;
本身理性又留意政治嘅建制理念者,我哋冇可能令佢哋變成反共;
最後剩低嗰啲中立、唔係好理性、唔係好識政治嘅人,就係我哋嘅目標。
事實上,616 200萬01人遊行,點解會多過69百萬遊行一倍──嗰一倍支持者,就係嗰班本身中立游離嘅人。

咁到底要點說服呢班人?
2 要用情感攻勢做主導,放棄傳統嘅手法,唔使理性解釋

電影入面,留歐派有政府支持,坐享四千萬選民數據,基本上贏硬,然後佢哋採用一直以來嘅文宣方法:理性同國民分析留歐係利多於弊。
結果留歐派慘敗。
因為Dominic用咗完全相反嘅策略──用情感做主導,煽動嗰一班中立、唔係好理性、唔係好識政治嘅英國人心中對留歐、對而家生活嘅憤怨同恐懼。

大家記唔記得自己點解612會發夢上街?點解616會再有成200萬01人連續再遊行?
前者,係因為69遊行當晚政府嘅回應好撚垃圾,激起再勁嘅民怨,喚起全網絡叫人612大罷工嘅文宣。
後者,係因為612黑警嘅殘暴再度激起全港終極憤怒,再加上林鄭記者會個極西態度,同埋烈士以死相諫嘅悲痛,結合成最大嘅情緒力量,推動200萬01人上街。
所以成功結集咁強力量,逼使到政府退讓嘅原因,除咗反送中嘅內容,除咗泛民本土大合作,
最大嘅原因,其實係情感。
呢份悲憤,令好多本身唔理政治嘅人、中立嘅人都加入我哋。相信你身邊一定有唔少咁樣情況嘅親戚朋友。

咁而家我哋又應該點樣再用情感主導嘅文宣,去吸引仲係中立嘅一群?

自從長輩圖之後
相信大家都好明白依個道理
依家依個年代就係噉,無論你鍾唔鍾意都好,我地都已經喺依個年代
如果覺得好唔道德,其實應該噉諗,好在玩嘅係我地依面,如果我地唔玩,最後佢地只會俾啲更加冇道德嘅人影響
Welcome to post-truth era.
3 首先針對中立、政治冷感嘅人嘅個人喜好,定出文宣主題內容

Dominic喺選戰最早時做嘅事,係落去酒吧同人吹水,問人哋對脫歐嘅睇法,最後歸納出英國兩大憂慮:錢同移民問題。
於是成個選戰入面,脫歐派只煲大兩樣嘢:留歐要用3億5000萬英鎊,同埋會有大量土耳其移民。
但係其實以上兩點,從來都唔係必然發生,只係脫歐派不斷誇張化嘅情感攻勢。可惜到咗後期,留歐派點都說服唔返被煽動嘅英國人其實冇咁嘅事。

套用喺香港,其實上個星期都有咁樣嘅趨勢──針對住唔用嘅中立、政治冷感人,就去講啱佢哋、佢哋擔心嘅議題。
對象係老母,就專講講黑警毆打後生仔女,避下會秋後算帳;
對象係貪錢,就專講逃犯條例會搞到外資撤離香港,經濟會仆街;
對象係撐警嘅,就專講警隊高層同高官出賣前線;
對象係奶共廢老,就專講林鄭全家有外國護照,收咗外國人錢搞亂香港,違背中共等等。

總之呢啲人唔使再浪費時間理性分析,只需要按住佢哋喜好嚟打情感牌,激起佢哋嘅憤怨同恐懼。

最後會講點樣實際做文宣。

幫手推
Push
幾好,幫推
4 無孔不入嘅文宣圖像滲透

Dominic嘅終極手段,係搵咗間高科技廣告公司,用全新技術scan晒每個人嘅FB同twitter,分析晒佢哋嘅個人喜好,然後出咗十億個度身訂造嘅FB、twitter廣告,每日影響呢班人嘅諗法。

例如對象係動物權益人士,佢就不斷賣歐盟每年殺咗幾多野生動物嘅廣告;
對象係鍾意睇波,就不斷賣叫人估公投結果嘅廣告;
對象係種族歧視嘅人,就不斷賣土耳其移民嘅廣告。

全靠呢一招,脫歐派先得到勝利。因為喺呢個時代辯論議題,已經同理據無關,而係靠大聲,靠佔嘅版面大。

香港最近其實已經做得好成功,例如長者圖講林鄭反共、中資銀行撤資等等,或者612阿媽被射、黑警圍歐無辜市民片段之類,
喺廣傳之下已經成功做到上述嘅情感攻勢效果,所以先做到69 612 616嘅成就。
嚟緊我哋都要繼續做多啲,研究班仲係中立人嘅喜好係乜,再大量做製作針對佢哋嘅文宣。
我哋冇高科技,只能靠最原始嘅人力,一傳十十傳百咁將情感攻勢,按唔同嘅群組散播。
push
push
脫歐呢個案例,係一個絕對值得參考嘅例子,教我哋點樣得到更多嘅民心,支持我哋行動。而《脫歐:無理之戰》就係一套最易明、最好睇嘅教科書。
喺現代爭取民心,就要:
放棄傳統嘅手法,唔好理性解釋,要用情感攻勢做主導,
針對啲中立者、游離不定嘅人,
推出大量針對佢哋諗法嘅洗腦式文宣。

Sorry for有地方打錯字,同埋圖有大量殘體我剩係搵到呢啲圖
冇錯,我就係見長輩圖攻勢好work,再諗起套戲,就發覺完全可以套用落香港
啱呀
輿論戰就係要用舐共派最常用嘅似是而非式煽情,對住個target audience嘅恐懼+無知係咁講佢想聽嘅嘢
唔好再用理性說服人,因爲理性嘅人已經係你嗰邊
你要說服嘅,係一班民智未開嘅感性撚
而家係網絡嘅時代今次反送中更加明顯見到有幾大作用
睇戲當真?
我係中立撚
睇得多呢d其實有少少反感
黎Sir有料
big data
or 社會學分析唔同年代同佢所屬階層喺近年既社會需求
真人真事改編
方法同結果都係事實
就算唔100%,參考下都好吖
講佢哋貪幾多錢唔夠
要話佢哋係外國勢力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞