肥左2次路試 想係駕院補考是否不智

75 回覆
0 Like 1 Dislike
唔好以為駕院就一定易同必定合格先得嫁,佢果啲合格率我當初個師傳話咪鬼信,合唔合到格根本睇你個人

駕院優勢基本上係個乙部,路試都係睇你做化,你話街多死車駕院啲線都一樣多,大把人連過死車啲步驟都做唔足直接肥左,俾啲仆街司機同行人害都會有唔少,考唔掂真係寧願樓主搭的士好過

但鴨駕起碼冇大球場咁多車多人

俾你合到格出到市區周街都係人嫁啦,唔通你一見到多啲人同車就唔識揸?同埋就係鴨駕都幾多死車下,未必咁容易睇得透條路,突然有人走出黎嘅情況都唔少(舊登有人中過伏係到懶),處理危機嘅基本都不足仲揸乜鬼車,咪鬼害人啦

我都係求pass架炸 最多pass左再補鐘 但出面起碼冇咁多的士小巴狗閘鳩我

行轉旺角亞皆老街同加士居道就會見到大把閪人唔讓,更多車閘你,一日你揸得唔好一日班官都唔會俾你合格
駕院咪又係個班考官
(好似係)

啲官來來去都係果班嫁啦,定時就會轉考場做駕駛考試
大球場 你抽到九點到十一點呢d時間咪無乜人同車囉
利申:兩次都係朝早

考12點幾1點多人到嘔
駕院咪又係個班考官
(好似係)

啲官來來去都係果班嫁啦,定時就會轉考場做駕駛考試

考官每日都會以抽籤形式去唔同既考場
我係駕院出來
仲要補左好多鐘先1take
我諗洗左皮2,3

宜家渣緊棍皮車 吹呀
夠膽咪禁止我出車囉
我係駕院出來
我諗洗左皮2,3

宜家渣緊棍皮車 吹呀
夠膽咪禁止我出車囉

嘩 考左好多次?
我係駕院出來
我諗洗左皮2,3

宜家渣緊棍皮車 吹呀
夠膽咪禁止我出車囉

嘩 考左好多次?

1take
唔好以為駕院就一定易同必定合格先得嫁,佢果啲合格率我當初個師傳話咪鬼信,合唔合到格根本睇你個人

駕院優勢基本上係個乙部,路試都係睇你做化,你話街多死車駕院啲線都一樣多,大把人連過死車啲步驟都做唔足直接肥左,俾啲仆街司機同行人害都會有唔少,考唔掂真係寧願樓主搭的士好過

但鴨駕起碼冇大球場咁多車多人

俾你合到格出到市區周街都係人嫁啦,唔通你一見到多啲人同車就唔識揸?同埋就係鴨駕都幾多死車下,未必咁容易睇得透條路,突然有人走出黎嘅情況都唔少(舊登有人中過伏係到懶),處理危機嘅基本都不足仲揸乜鬼車,咪鬼害人啦

我都係求pass架炸 最多pass左再補鐘 但出面起碼冇咁多的士小巴狗閘鳩我

駕院冇咁多* 又自膠

咁你仲唔啦柒林報名磅水做咩係到開Post問姐
你講到咁都決定左啦
你想連登仔附和你去SM吓話垃圾
我係駕院出來
我諗洗左皮2,3

宜家渣緊棍皮車 吹呀
夠膽咪禁止我出車囉

嘩 考左好多次?

1take

補完鐘都係洗左皮2,3?
你係總共洗左皮2,3定淨係補堂都洗左皮2,3?
我係駕院出來
我諗洗左皮2,3

宜家渣緊棍皮車 吹呀
夠膽咪禁止我出車囉

嘩 考左好多次?

1take

補鐘 + basic =皮2,3
其實肥2次,你唔係考慮錢,係考慮自己同行人既安全。

你估個個天才咩

去鴨脷洲考啦

高登
鴨記都有人肥兩次
我係駕院出來
我諗洗左皮2,3

宜家渣緊棍皮車 吹呀
夠膽咪禁止我出車囉

嘩 考左好多次?

1take

補鐘 + basic =皮2,3

我舊年報計哂所以野都要萬三,仲要冇補過堂
2016年起,
駕院1take pass唔補鐘,最平plan計埋路票學牌果d都已經要1萬3,
仲講緊1萬樓下起碼係兩三年前既事
唔好再講舊事了
2016年起,
駕院1take pass唔補鐘,最平plan計埋路票學牌果d都已經要1萬3,
仲講緊1萬樓下起碼係兩三年前既事
唔好再講舊事了

依家一定過萬
肥左2次 2次都係大球場
依家駕院好似有package 4千幾可以考無人島 依家心郁郁

個網見唔到既?
無人島無以前咁好考, 以前好似個遊樂場咁圍住個圈走, 家個入口同出口都好窄...
而且果度D車多少真係好難以預計, 有時塞到HIHI上唔倒3波, 有時條路又好順,有時又有D狗走出黎..
睇你臨場既運數我補考果次連上3日補7堂, 個新場個入口我係考果日先一次入, 因之前整路, 其實我原先都預壽味, 但最尾我極力子踩BRAKE用一個極慢極慢既速度入去, 順利過關, 好多野都係考果日之前果幾個鐘吸返黎, 例如上果條假斜路唔好踏BRAKE極力子要高唔係會留後, 出個試場果要扭番圈右之後出哂先回左, 險過銻頭......總言之想PASS考時唔好急順其自然, 安全第一唔死火一定PASS

吓姐係依家唔係圍圈咁考?

無左室內個大圈玩, 出場外果度仲有打圈走既, 但我成日覺得個場只係1,2個字之間可能變化已經好大, 一時無死車, 一時停好多死車, 一時落貨......
我諗對比出面依舊比較易既, 以前個場大好多你轉彎轉到點7都入倒去, 家轉入去個要小心D LO.....
至於出面條路你要保佑自己遇到哂咁多個突發情況, 如果真係幾日都無咩突發野真係學得唔多野, 有幾樣野一定要知... 有狗衝出黎點, 有人突然過路又點, 有死車要點, 中途右線有架的士落客責住中線又點, 前面有車頂住又點, 條路塞唔好夾硬上波, 我第一次就係唔夠油夾硬上3波, 之後轉返2波入彎就死左火...所以上唔上3睇情況喇, 就算你啊SIR都答你唔倒, 只會話你唔上有機肥
我考果次前面要多謝前面條考牌仔, 佢開到勁慢, 我就跟佢尾, 擺到明上唔倒波, 你要俾個考牌官覺得你技術穩定, 應付到唔同情況, 望鏡轉頭果D就係咪都望下, 怕佢睇唔倒....
我補考果時俾個啊SIR吊我話我仲衰過新學車既人, 第2日又話盡量喇, 搞到我都預左衰, 但可能反而係咁, 考時預左衰真係好定, 完全唔驚死火, 發揮超過平日水準
我試過長途駕駛係天X....個感覺係街難好多, D車迫你要不停加速, D人係路口又左穿右插, 顧得左唔顧得右, 唔可以只望前面...
算拉
趁我仲有印象過D料俾你TIM
好似後期啊SIR知我唔會撞, 係度訓, 我直頭練上3波,4,或5(夾硬黎), 練多D唔同情況, 要敢試, 好似我試過唔夠油上3波係點, 架車震又點?點可以即刻救得返, 即刻落2波?踏極力子?定俾多D油?試到好似反射反應咁, 一聽到離合高, 即踏返低, 上斜又唔亂踏BRAKE, 你要練到咩情況你都救得返架車, 唔會死火..又試過2波唔小心推左去5波, 但奇怪佢又無死火, 唔記得係咪即刻落返去2又咩事都無
仲有D堅料俾你, 真係賣大包
1去2去3都係一腳踏落去轉, 唔知係咪我果架車, 1轉2基本上點轉都唔會死火, 我一開1之後直接2未死過, 但考時咪扮下野行少少先轉, 2轉3就要留意, 要架車唔震去到25先好轉
3轉2轉1 個時間要自己摸, 但經驗係極力子盡量慢喇, 我試過幾次死火都係放得極力子太快
正確既過線步驟先打右燈, 再望鏡另頭, 無車插去右線, 如果你右有死車,左線過左架死車先好望鏡另頭插右
左邊有死車就右燈望鏡HI住條中線偏右過, 見對頭有車黎唔好出, 等佢走左先出, 右完打返左燈望左鏡

鴨記場內條斜唔洗俾油, 極力子放比平時高少少, 但唔好去到震, 我經驗震親非常非常易死火, 除非一腳踏返落去, 但如果係斜應該會留流...落斜印住個brake
師父話如果個車頭過左條黃柱,果時係黃燈就去埋佢, 如果唔過就燈位前停
但依度我無理9佢, 總之係咪都上左去, 落到去紅燈咪停, 搞到咁能複雜...
出到準備轉出大路, 無論直行還是彎轉出黎都好多車, 我考果次足足等左兩分鐘先有D空位出到, 出去扭返圈右架車出哂先好捱左
雙線情況, 可以2波右轉入彎, 但要做齊望鏡另頭, 右轉入去望右線對頭無車先好2波, 一有車或前有車你停要轉返1波
考時總之有車前面唔好爬頭, 就算你係直行右轉, 前面架車左轉入去車場, 你見咁大個位都唔可以爬

鴨駕得2個地方上到3波一係回程條大直路, 但好多時塞到HI, 轉波無望
另一個就係多好死車果條路, 遇著無車塞住, 你一定要利用依度轉3波唔好旨意最尾大直路, 最尾大直路10次有3次係轉到3波...如果留大直路轉博唔過

另一點係接近物體, 多死車果條路左邊好多樹, 你撞到D樹葉你就玩完了, 可能即剎你車, 右面可能又同時有的士停, 只能即刻用返1波, 打燈望鏡好小心用慢速過左車和樹葉陣先即刻上2,3波

坦白講我記性好差考完剩係記得利興係2線低利榮一條線, 利榮係啡色果度

見有人前面猶豫唔行, 應該打燈望鏡移開, 如果路口就唯有等...

大致係咁多, 希望幫到一眾未考到既巴打, 泊位調頭我第一次PASS左唔記得哂了

仲有練時盡量上3, 試多D唔同情況, 因為3波或以上你控制到, 低一定無問題

我覺得掛住考試牌果陣,其他車好似會友善d,試過有小巴讓我

反而掛住學牌就俾人閘到仆街,線又cut唔到

利申:棍van,考左好撚多次先pass
1去2去3都係一腳踏落去轉, 唔知係咪我果架車, 1轉2基本上點轉都唔會死火, 我一開1之後直接2未死過, 但考時咪扮下野行少少先轉, 2轉3就要留意, 要架車唔震去到25先好轉
3轉2轉1 個時間要自己摸, 但經驗係極力子盡量慢喇, 我試過幾次死火都係放得極力子太快
正確既過線步驟先打右燈, 再望鏡另頭, 無車插去右線, 如果你右有死車,左線過左架死車先好望鏡另頭插右
左邊有死車就右燈望鏡HI住條中線偏右過, 見對頭有車黎唔好出, 等佢走左先出, 右完打返左燈望左鏡

鴨記場內條斜唔洗俾油, 極力子放比平時高少少, 但唔好去到震, 我經驗震親非常非常易死火, 除非一腳踏返落去, 但如果係斜應該會留流...落斜印住個brake
師父話如果個車頭過左條黃柱,果時係黃燈就去埋佢, 如果唔過就燈位前停
但依度我無理9佢, 總之係咪都上左去, 落到去紅燈咪停, 搞到咁能複雜...
出到準備轉出大路, 無論直行還是彎轉出黎都好多車, 我考果次足足等左兩分鐘先有D空位出到, 出去扭返圈右架車出哂先好捱左
雙線情況, 可以2波右轉入彎, 但要做齊望鏡另頭, 右轉入去望右線對頭無車先好2波, 一有車或前有車你停要轉返1波
考時總之有車前面唔好爬頭, 就算你係直行右轉, 前面架車左轉入去車場, 你見咁大個位都唔可以爬

鴨駕得2個地方上到3波一係回程條大直路, 但好多時塞到HI, 轉波無望
另一個就係多好死車果條路, 遇著無車塞住, 你一定要利用依度轉3波唔好旨意最尾大直路, 最尾大直路10次有3次係轉到3波...如果留大直路轉博唔過

另一點係接近物體, 多死車果條路左邊好多樹, 你撞到D樹葉你就玩完了, 可能即剎你車, 右面可能又同時有的士停, 只能即刻用返1波, 打燈望鏡好小心用慢速過左車和樹葉陣先即刻上2,3波

坦白講我記性好差考完剩係記得利興係2線低利榮一條線, 利榮係啡色果度

見有人前面猶豫唔行, 應該打燈望鏡移開, 如果路口就唯有等...

大致係咁多, 希望幫到一眾未考到既巴打, 泊位調頭我第一次PASS左唔記得哂了

仲有練時盡量上3, 試多D唔同情況, 因為3波或以上你控制到, 低一定無問題

嘩巴打好詳盡 無言感激 我會慢慢睇

巴打考左幾多次

巴打考左幾多次

考左三次路試,四次泊位
第一個師父昆水,冇乜學過就考試,肥左
之後換左師父,考試果日撞正整路要改道,又肥左
第三次考,果日掛三號就黎掛八號,超大雨,終於得左. 不過師父話果個考官好人放生我,真係要揸車就最好補鐘

真心有用 多謝巴打教路

小弟4月3 0900,好驚好多貨車上落貨
肥2次其實多數係意識問題啫
拿拿臨抽快期再考好過啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞