【引渡惡法】撥火指傳媒針對警察 警隊「二哥」提醒伙記:小心少少唔好俾人影到

209 回覆
737 Like 2 Dislike

根據《蘋果》取得疑似警務處副處長(行動)鄧炳強昨日到政府總部與駐守警員見面的錄音,鄧除了表明會向針對警察的起底行為追究「百份之二百外」,又指部份傳媒針對警察,特別提醒同僚見到穿着記者衫的人時「小心少少」、「唔好俾人影到」。

該段錄音中,有與會人士問到警察如何面對記者,疑為警隊「二哥」、料成為下任處長的鄧炳強稱,部份傳媒針對警察,「成日話我哋伙記講咩『記你老母』……咁我哋明白到呢啲人嘅心態係啲咩嘢呢,就盡量唔好蝕章畀佢。」

他指自己有問過「一啲友好嘅報紙,(可否)幫下手呀,持平啲得唔得呀,佢話佢都唔敢……你就知依家傳媒個生態係點樣嘅。」他呼籲警員看到穿着記者衫的人時「小心少少」、「唔好俾人影到」。

香港記者協會早前正式向監警會投訴27宗警員在近日示威活動中的濫權行為,並去信特首林鄭月娥,要求政府成立獨立調查委員會。

記協表示,27宗濫權個案中,當事人均有展示清楚的記者識認、向警員說明其記者身份、及當事人並非處於示威群眾之中;記協稱,有充份理由認為有關警員當時清楚知道對方的記者身份。警員對於一些顯然是記者的人士使用非必要的武力和威嚇,已遠超行使維持公共秩序的合法權力。

《蘋果》正就上述言論向警察公共關係科查詢,正等候回應。
世界級邏輯
乜撚野小心少少?對住普通市民就起勢打?
香港警隊我屌你老母臭閪呀!
冇做錯事怕乜柒俾人影
屌你老母臭閪
光明磊落,暗角打鑊

fb見到,廣傳
捉番去先打
執法者高層公然鼓吹警暴,下台
笑撚死。唔係叫d狗唔好做,係叫佢地做小心d做。 擺明覺得班狗無錯啦
新口號: 二你老母
依家有相機對埋黎都會收斂下,依家有相機你連記者都打埋,影到既衰野都咁多,影唔到既你自己諗
全部都係黑警
記者影唔到你都仲有最少二百萬部相機影撚住你班仆街
依家有相機對埋黎都會收斂下,依家有相機你連記者都打埋,影到既衰野都咁多,影唔到既你自己諗

以前
叫啲記者持平地俾人記你老母同噴胡椒噴霧?
公然鼓吹犯法
成日話我哋伙記講咩『記你老母』……咁我哋明白到呢啲人嘅心態係啲咩嘢呢,就盡量唔好蝕章畀佢。

有哂證據班毅進狗真係會信?
Match
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞