識人讀時裝的入嚟!! 登記做功能界別(紡織及製衣)選民!!!

675 回覆
2695 Like 4 Dislike
polyu fashion
佢點知我係唔係
ITC,但咁貴會費
呢類要俾錢入會攞投票權嘅界別查實好難玩,呢個設計本質就係用嚟防止將個議席嘅決定權俾非自己友。
呢啲學會一般都喺建制嘅勢力範圍,一般人入會就要俾錢之餘重要有一定嘅學術同工作背景嘅門檻。
就當你揍到兩三萬個行家入會,個學會有幾多非自己友入咗去佢哋內部一清二楚,你揍夠三萬人入會佢咪揾三萬零一個人頭入去頂返你,
入會費對佢哋圍內嚟講只係左袋落右袋,反而外人科水入去佢哋重可以袋袋平安多謝各大反對派支持。
所以我覺得工能界别呢家嘢靠外力入侵去抗衡建制基本上冇得諗,將啲精力用喺點樣廢除呢個制度比較實際。
但可以選既全建制⋯⋯而且唔入建制公會無得參選....
所以係申請到有張選票都無人可以投....
可以逐步嚟,玩咗個選委先,呢個易推人出嚟,因為唔使辭工,又無實際嘢要做
登記咗做選民就等於有參選資格
湊多d人登記
到時就可以游說泛民政黨派人出選
始終呢個學會係要求讀過書先入得
建制唔容易安插老嘢入嚟
如果要改入會資格係要開會員大會
所以只要而家有一大班人入到會
就可以阻止佢改入會資格

要改變建制學會唔係一朝一夕的事
我哋唔係期望一兩屆就踢得走建制派
但係兩屆唔得
咪等三屆、等四屆
每年年輕ITC的畢業人數加埋真係唔少

例如建測規園界
一直以嚟都係建制班大佬話事
四個學會的幹事九成係建制
到而家都仲係
但係經過反建制班人的努力
最後上屆姚松炎係贏過(雖然因爲宣誓而被DQ)
唔可以因為怕失敗而放棄爭取
議席同自由唔會喺天自己跌落嚟
會費
請問巴打,航空業係join邊個?
留名
建測規園界呢個我覺得係幾個别例子,我查實唔熟呢行可能我諗錯都唔定,不過以我理解,建測呢行入嗰幾個會真係一個可以用嚟揾食嘅專業資格嚟,冇嗰啲會席就冇資格畫龜,嗰啲會真係行內嘅專業認證唔係阿豬阿狗都入得嗰隻。
我估會計界應該都係呢類情況,呢類界别我同意係有得做嘅。
不過以我理解製衣紡織 (IT 都好似係,除非唔係) 嗰啲濕尻學會應該同個行業嘅專業認證冇乜關係,唔會好似建測規嗰啲,學會資格等同畫龜嘅資格,呢啲學會建制陣營可以好容易揾啲公園廢老阿豬阿狗入去揍人頭,個學會係建制地頭,佢話啲阿豬阿狗有資格入會外人唔會吹得佢漲,呢啲學會同個行業本身嘅專業運作根本冇乜關係,佢哋喺呢啲學會要揍人頭做馬易做過嗰啲一屋幾十姓嘅種票好多。
俾錢入呢啲濕尻學會同捐錢支持建制冇乜太大分别,外人真金白銀科水入去同佢圍內揍人頭根本冇得鬥。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞