作為一個舊生,我絕不接受校長因為林鄭而畀人抹黑

426 回覆
1894 Like 10 Dislike
大家請細心留意吓下圖:

請問,大家有冇見到個標題─

「鄧振強稱林鄭月娥清楚向校長表明暫緩等同撤回」

上面寫嘅係「林鄭月娥清楚向校長表明」,而唔係「校長表明」。換句話說,校長只係轉達返佢喺會中聽到嘅說話,並唔係交代個人立場。

然而,偏偏有連登仔做「標題黨」。
(原文:https://lih.kg/1238774)
該文標題如下:中學校長:暫緩等於徹回

請問該位樓主,我校長幾時有親口講過以上言論?

後來,該位樓主回覆:「唔係想屈佢,
只係想知佢講呢句嘅可信性有幾高。」
簡直荒謬!如果你唔係有心造謠,你又點會惡意斷章取義,用一個嚴重歪曲事實嘅標題?

鄧校長每年六四都堅持喺學校舉行紀念活動,每屆維園燭光晚會佢都堅持出席,甚至會主動同其他老師,帶同自願嘅學生組隊出發。根據我嘅記憶,五年前嘅雨革,佢喺發射八十幾粒催淚彈嘅當晚親自揸車到場,默默咁幫手運水。幾日前嘅電台節目,佢亦發表咗以下言論:

相信喱句說話,已經可以表達到佢嘅立場。你話佢點解要講返會上聽到嘅說話出嚟,我反而想問,佢開完個會後,直接講返佢聽到嘅事畀大家聽,畀大家了解更多資訊,了解下林鄭嘅「語言偽術」,又有咩問題?

作為鄧校長嘅舊生,同好多同學一樣,我9/6﹑12/6﹑16/6三日我都有份出席,亦都在場見到任職社工﹑議員助理嘅同學仔,一齊體驗到催淚彈嘅滋味。我哋在場,係因為學校教識我哋咩叫是非黑白,咩叫社會責任,咩叫天地良心。

我知道三言兩語唔會令鄧校長洩氣,佢會堅持佢嘅本心,我同其他同學都會(黑警例外)。所以,無論係三毛玩分化,抑或係小學雞呃like,我都覺得該位樓主可以收皮。

最後我喺度嚴正要求會員 肥貓學跳舞 馬上在原post澄清,以及同鄧校長道歉。否則我會堅持向站務台投訴你發佈假消息,有三毛之嫌。

P.S 歡迎你老屈返我係打手,事關我真係打手─我母校嘅打手。
請大家幫手入原post,指正果名樓主
https://lih.kg/1238774
佢淨係復述一次淋病講咩咋咩 不代表佢本人立場
當年雨革成間學校罷課 成日就係講呢件事
每年64早會都會悼念死難者同播64既片 重有免費校巴搭去集會
69成間學校老師都有去
成為舊生只能夠講呢個校長同個學校絕對不紅
政治氣氛好好 唔該唔好老屈

睇埋佢另外個訪問啦 好早佢已經出過聲唔支持個方安架啦 麻煩大家有少少求真態度
佢真係最好既校長唔準你地咁樣抺黑佢
推 校長好無辜

佢先係教育界清泉
另外,有言論指:

前羅桂祥校長,我老豆識佢,話佢親共既,乜鳩都唔好信

你老豆識唔識佢我唔知,但校長一定唔係親共。
一係佢鳩up
一係佢老豆鳩up

佢係我識過最值得尊敬嘅校長
雨革期間 好多學校唔敢罷課
係佢宣布罷課
大家一齊坐係禮堂上「通識教育」
聽佢地講成件事係點

係佢管治下
學校先可以有咁多學生關心政治
當然個訓導係最有心
不過如果冇個開明校長
點會容許老師感染學生 講政治 教公義

佢係香港中學校長會嘅主席黎
唔該唔好亂屌
佢本人絕對唔紅

真誠的教育者
佢係我識過最值得尊敬嘅校長

舊生here

多謝你俾自由同空間我地認識真實歷史
母校打手+1
push
即係人地表明你阿媽係雞,唔等於轉述者認同你阿媽係雞
請所有校友/朋友幫手在 肥貓學跳舞嘅post留言,內容如下:

請會員 肥貓學跳舞 正面回應其有關三毛身份的言論,並為誣蔑鄧振強校長致歉
https://lih.kg/1238962

該post樓主要俾個交代
求其轉個post做標題黨老屈玩分化?

【召集大量連登仔】Fb反擊戰 (2)
https://lihkg.com/thread/1238965/page/1
新聞報導轉述ISIS發動恐怖襲擊,咁個Reporter又係咪支持恐怖主義呢?
推一推
請會員 肥貓學跳舞 正面回應其有關三毛身份的言論,並為誣蔑鄧振強校長致歉
https://lih.kg/1238962
推!
好笑係仲有堆人唔追po

唔fact check

仲話人唔識中文

你班人就真係中文都唔撚識

校長只係引述

佢個職位有責任將林鄭講嘅野客觀轉述

唔代表佢本人立場

如果佢係加埋立場咁鳩up野

同垃圾cctvb有咩分別啊?

屌人前用下腦先啦全能嘅連登仔

你地同冇腦藍絲盲信tvb都冇分別

炒撚曬車喇仆街
大家幫幫手,
因為有好多人只睇page one,
我哋要逐個cm reply,
咁先可以畀更多人知道真相,踢爆三毛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞