摩西式讓救護車,日本網民:果然香港不是中國

373 回覆
3749 Like 10 Dislike
作為譯者我呢點有啲保留,香港台灣文化差太遠
最好都係港人治港
讓我地繼續做對香港好的事
愛身邊嘅人係良知嘅覺察同一份堅持
有人欣賞可以係我地嘅鼓勵
有人批評我地認真反省
知道係好嘅事
不論好評定劣評多
都要繼續做
守護身邊嘅人
辛苦了
再推
重振香港人威望真係靠呢鋪 應該話咩都係靠呢鋪 我地仲未輸 亦都唔輸得
pish
過到「暴徒」過唔到「尊貴的警察」
又唔會既,日本人係平時都克己守序,但香港人係放縱,必要時先會拎D光輝人性出黎,而其實呢種光輝人性都係好隨心,唔係強迫出黎。
之前台灣都會.都唔知好事定壞事,人民愈有良心,就比極權愈壓迫
但係香港政府反而話我地係暴民

【召集大量連登仔】Fb反擊戰 (2)
https://lihkg.com/thread/1238965/page/1
港人治中
多謝上面巴打們翻譯 唔引用了唔想變金剛棒

一落望都無事
一讀到依個 眼眶突然濕咗

要個外人提點返啲自命「香港警察」

你班狗真係話你狗我都覺得侮辱咗狗
全世界都係嫁啦
早一秒到現場都除時救返人一命呀
大陸唔讓,以前見識過
應份嘅嘢就打曬飛機 想問有咩用
係高質嘅, 但亦都唔好打太多飛機, 雖然我都相信當時好多人都係自發讓, 但都有少少羊群心理, 見啲人咁郁就跟住郁.
現實係見唔少架救護車響晒號係後面, 前面架車係正燈位前(紅燈但冇晒人過馬路), 都係郁都唔郁係度頂住; 又有救護車響晒號, 見到紅燈完全停晒, 因大把人都係照行, 完全唔知其實就算綠公仔, 你都應該唔過比架救護車可以衝燈.
當然可能呢啲唔讓嘅果晚都冇係果度
你有無親身到現場見證
d白車係人群中行得好順暢彷彿無任何障礙
你以為自己好醒呀柒頭
Thanks bro
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞