[求推]勇武派及快樂抗爭派請進(好重要)

881 回覆
4634 Like 17 Dislike
近期實在太多兩派人互鬧既post
我想講
今次運動之所以迫到林病開始退讓係因為你地既合作,而唔係分化

To快樂抗爭派:
你地係負責攞光環既人,請繼續專注去攞光環,唔好浪費精力搞割席。經過69 103萬人出黎快樂抗爭林病照推,同埋616 200萬+1 快好抗爭爭取唔到撤消暴動定性,快樂抗爭派應該要明白:香港淨係搞快樂抗爭一定唔會爭取到政府讓步
不過你地既力量其實好重要,快樂抗爭勝在能凝聚民意,有高感染力,協助教化下一化植根民主種子,今次大遊行有好多家長借大遊行教育小朋友民主精神同埋政治,長遠係增加非建制派力量。你地要做既事,係專注凝聚民意,專注搞好文宣溝通,專注爭取建制光譜既民眾支持,唔係去指搞勇武派叫佢唔好衝(反正你叫佢唔好衝係前線既人都冇時間睇連登)

To 勇武抗爭派:
你地既行動應該要獲得肯定,係今次運動既大贏家,大家意識到勇武派既抗爭方式先係能夠切實迫令政府讓步既中堅,所以你地應該專注發夢打好每一場仗,唔係指摘快樂抗爭無效。勇武抗爭既本質係需要有民意授權,單純既勇武抗爭冇民意授權既話肯定會被定性為暴動,試諗下200+1既出現係點黎?係因為支持你地繼續做應做既事,要用民意同政府講人民唔認為你地係暴動。如果冇左今次200+1,你估政府下一步做咩?咪瘋狂低調拉人清算,捉走哂你地呢班中堅,平反612呢個命題直接會石沉大海,就好似天琦案咁,倒反轉諗,快樂抗爭派能夠增取到既民意如果可以有500萬人,我諗你發夢燒埋立法會都未必會捉你暴動。如果識得用,快樂抗爭派既民意戰可以係好有效既助攻。
你地既力量好重要,冇你地既話唔會爭取到任何實質成果,而且你地係唔乾淨既,好抵得諗先會去到前線,做住好多快好抗爭者唔願意做既事。你地要做既,係同快樂抗爭者搞好合作,民意有幾大,你地先可以去得有幾盡,除左保護裝備之外,你地實際上最大既盾牌就係快樂抗爭凝聚既民意,保你冇咁易俾人政府檢控。

所以結論,最近有人認為係打民意戰唔應該衝,有人認為要守要留係度,唔該大家睇下政府其實都有勇武派同快樂打爭派架,警犬係勇武派,代政府做所有污糟野,而政府就係後面做好個公關,幫警犬正名,雖然林病上台之後呢樣野做得好差,同警犬割席之後警隊又傳出消息覺得被利用,但係我地亦不妨借下鏡,睇下勇武抗爭同快樂抗爭可以點互補,好似政府咁一出事就互相割席我地唔可以學。
up
up
push
Push
呢個要推
要推
同意 推
好文幫推
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞