[長文] 唔能夠用另一場衝突去要求政府解脱第一場衝突 + 後續策略

56 回覆
118 Like 5 Dislike
啱啱完咗遊行返到屋企,諗諗下覺得有啲嘢要盡快講,整理得未必太好,希望大家唔好介意

首先,亦都先講左最急切嘅一點,我覺得今晚唔應該有任何嘅衝擊

因為最基本嘅事就係: 你唔能夠用另一場武力衝突去要求政府解脱第一場武力衝突。邏輯上、道理上都係錯

呢度有位巴打講左其他論點, 我唔重覆, 可以參考:

今晚實在建議大家唔好衝,原因有三!!!
https://lihkg.com/thread/1232003/page/1
------
依家講一講策略同埋之後嘅方向

今日我哋號稱有二百萬人上街,係一個好大好大嘅數字,但係我哋都要明白之後如果有任何嘅號召,都好難會再超過今日嘅人數,所以如果我哋要繼續抗爭,手法需要改變

我就住今日既幾個議題, 逐一分析下

一. 撤回送中條例 林鄭下台

老實講,你問我覺得政府大唔大機會會係可見嘅將來重新啟動條例去二讀,我覺得政治現實上唔大可能,因為一嚟陳同佳已經獲釋,二來佢咁做政治風險好大。

而林鄭下台嘅可能性其實亦都唔會好大,因為現實上咁做中央一定好冇面,早一個禮拜力撐,唔通下一個禮拜換咗佢咩。

但係呢兩個要求我哋都要繼續叫,因為而家我哋有嘅就係民意,我哋要持續比壓力呢一個政府。如果能夠迫使到政府完全撤回送中條例係最好,但我哋有更加重要嘅事要花時間去做。

二. 收回暴動定性 釋放示威人士

呢一件事係我哋現階段最重要既。

冇當日去衝嘅行動派,就唔會有今日暫緩嘅成果,如果今次再有任何義士被起訴暴動,佢哋會面臨好嚴重嘅刑責,將來前線亦會少咗呢一班抗爭者。如果我哋有下一場戰役要打,我哋需要保住今次每一個人。

但係比壓力政府唔能夠再靠衝,正如標題所講,你唔能夠用新一場武力衝突去要求政府放過你前一場武力衝突。而今日我哋亦都展示左人數上嘅民意。

所以我哋下一步要做嘅,就係用文攻: 繼續搜羅黑警嘅證據,要求外國政府繼續審視香港人權狀況,追擊建制議員。總之就係搞到政府嘅人要成日提心吊膽,不斷承受壓力,唔敢去搞呢一班義士。

當然,有乜嘢方式都要大家發揮創意,繼續討論

----

後話:政治啟蒙

今次反送中,令到好多人第一次接觸政治,絕對係一件好事,我相信亦都會好似上次雨傘一樣,成為左新一代人嘅政治啟蒙

大家可以試吓游說今次好關心事情嘅親友,講多啲議會嘅情況、香港嘅情況比佢哋知道。希望無論係議會選舉上、又或者政策制定上,佢哋都會唔再做港豬。

不過見到有啲行得太快嘅巴打,開始喺度講臨時政府、香港自主等等嘅議題,其實有啲太快同太急。大家要明白今日有二百萬人出嚟,只係代表佢哋贊同今日嘅議題,唔代表全部人都打算要反政府。情況亦好似今日佢哋開始讀小學,但係大家就想將啲大學嘅理論講比佢哋聽,咁會操之過急,嚇走佢哋。所以最好都係循序漸進,至少如今次,多咗人認同勇武、或者行動派,絕對係大進步。

我希望大家唔好覺得咁同泛民old seafood尸位素餐冇分別,我冇忘記每一位為運動付出甚至犧牲嘅義士、烈士。我最希望嘅係大家能夠將佢哋所希望嘅嘢切切實實地帶到比香港。

咁如果政府唔理 你有乜撚野高見或者方法可以達到目的?
上述都講左唔少方法比壓力政府中人
何況你解說唔到 衝 點樣可以達到目的
612就唔同, 嗰日比三點鐘既限期, 然後升級係絕對正確
繼續推

TVB在反送中報導一事,已經嚴重違反電視通用業務守則中有關「第9章準確、持平及公正」,當中要求「持牌人必須盡一切合理努力,確保新聞、時事節目...的真實資料準確無誤」,以及「持牌人必須確保新聞節目...能夠恰當地持平」,「不可使用謬誤資料或歪曲事實。持牌人亦不應錯誤引導觀眾,以致對節目提及的人士或團體不公平」

TVB在反送中的報導完全扭曲事相,報導嚴重偏袒警方和政府,報導失實 , 偏頗,例如6月12日的「六點半新聞報道」和「晚間新聞」,完全不播放及不提及:
1. 警方違法向多名記者開槍,棍打記者
2. 警方違法瞄準市民頭部發射布袋彈和橡膠子彈
3. 在沒有任何襲擊下,警方違法向婦孺、伯伯開槍
4. 警方違法向市民投擲鐵枝、磗頭
5. 隻字不提一些市民向警方掟水樽垃圾等之前,警方在多處在沒有受到任何襲擊,提出任何警告下,違法突然向市民開槍,不斷發射催淚彈,布袋彈和橡膠子彈,導致局勢快速失控
6.隻字不提有市民於6月15日於太古廣場因展示示威標語墮樓, 送院搶救後不治的事實

投訴表格:https://apps.coms-auth.hk/apps/broadcasting_complaint/index.aspx?lang=2

日期: 2019/6/12 時間1830 新聞報導
Push
Push
多謝提醒, 依家去!
仲要諗下抵制喺CCTVB 落廣告既公司
我知選擇留守既巴打係決心不散
但敬請大家小心
我發夢聽到朋友透露,警方內部傳緊一D示威者想成立臨時政府既遙言,然後又見TG有巴打話好似有人放火,警車又大量出動。我開始擔心有人想屈示威者暴動,大家今晚都應該希望和平,請小心有鬼同小心唔好比人煸動,唔好比政府出師有名。
係, 同埋今日警力咁少, 都係令人擔心係策略一部分
等大家放鬆左就好易出事
今後議題 - 文宣組常態化 & 71要求政改 & 2020年9月立法會選戰
https://lihkg.com/thread/1232620/page/1
文宣組
要求政府主動放人可以講,但冇咩可能
要求唔定性係暴動,同揾資料告番轉頭
就實際得多
push
係, 你咬住佢唔放, 如果佢仲走去搞義士, 咁佢就要怕大家更落力去搞黑警、高官
繼續播黑警片同玩長輩圖
效法法國黃背心無定向佔領
政府唔理係要利用輿論壓力 不論香港定外國
好認同個title 今晚直頭要唱聖詩
唱聖詩咁和平都要拉仲唔推上國際層面
https://news.yahoo.com/trump-raise-hong-kong-protests-xi-g20-pompeo-141554911.html
Trump to raise Hong Kong protests with Xi at G20: Pompeo
係時候比個長傳侵侵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞