今晚實在建議大家唔好衝,原因有三!!!

409 回覆
3505 Like 34 Dislike
首先,長文黎。我明今日係又破香港遊行記錄,大家好想食住個勢向林鄭施壓,但真心唔建議大家咁樣做!

第一,恢復元氣
612一役我地其實已經衝完一輪,有好多人俾差佬拉左,有d人身體狀態未恢復,有d人仲受尋日義士失去性命一事影響,心情未平復,可能未回復理性。如果而家又衝,根本未ready,我地需要時間俾抗爭者休息,回復元氣 (人地法國都係一星期搞一劑...)

第二,留住新支持者
今日有好多平時不理政事既人,今日第一次參與呢個遊行。對佢地黎講,一次和理非既遊行初嘗參與政治既第一步,而佢地好多都仲未ready好參與進一步既行動。對抗爭者黎講,都係得到左更多既新血既支持。所以,和理非已不是無力及懦弱既代名詞,而係統合各方,槍口一致對外既條件。相反,如果容讓今次既遊行又再次升級為勇武抗爭,不但會令新既參與者反感,迅速流失佢地既支持,抗爭者都會冇左各界既支持,抗爭行動有重回碎片化既風險。

第三,剛柔並施
今日成百萬人遊行,不論係普羅大眾定仆街政府都已承認呢個事實。因此,兩個星期既和平遊行,配合612既衝鋒行動已迫使政府作初步妥協 (好強調係初步)。呢段時期已開始進入真空期,政府面對外界指責、內部動盪及中央割席,預計已亂成一片,星期一可能有更進一步既公開回應。所以,呢個時候我地係剛柔已並施既情況下,唔應該係今晚又衝 (可以set deadline叫十二點前回應,但實在不需有暴力衝突住)。睇埋聽日再作決定可能會更好。

好多謝你睇完我既愚見,但如果你認同既請幫忙推/share一下,謝謝!!!!
Pish
傻仔自推
其實好簡單,如果只係一班示威者,港共同黑警一般都無辦法用非法集結罪黎控告你,所以不停定性為暴動,就係想更加名正言順去處理呢班人

捉左一個、兩個、三個......
一直落去,自然再無人敢出聲,共產黨咁耐以黎都係用呢種手法黎打壓民眾

咁既環境,要衝就必然有人會被政治檢控,坐政治監
正因為咁,人手隨時係買少見少,每一次發起衝擊都要考慮好時機,而唔係見好似有機會就上
手足講得冇錯,而家要和理非就係要等差佬政府冇位入,從而唔想再有無謂既犧牲! 所以先要回復元氣先,再作下一輪行動!
push
民陣又叫on9口號,咩香港加油
利申反階段性勝利!!
等警犬谷精上腦 再行錯棋
我出左兩日都好攰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞