龍匯道證實獲”不反對通知書” 最終竟成催淚彈重災區!

1427 回覆
7777 Like 21 Dislike
push
大公報放風準備撤回、尋晚盧偉聰企圖以話大部分人唔係暴動
引導和理非同前線割蓆
要開始預防大眾自滿,幫手share
請廣傳

【盧偉聰刻意曲解「暴動罪」企圖分化示威者】

一個集會裡面有人破壞社會安寧,整個集會就係暴動,參與嘅人就觸犯暴動罪。呢個係《公安條例》入面嘅定義嚟。I repeat in Chinese: 一個集會裡面有人破壞社會安寧,整個集會就係暴動,參與嘅人就觸犯暴動罪。

睇返《公安條例》第 19 條,「暴動」先決條件係有非法集結。呢度講嘅「非法集會」係由 18 條定義嘅,要「三人或以上結集在一起」、「作出擾亂秩序的行為」同埋「令人巧驚驚」。

然後,如果出現非法集結,當中有人破壞社會安寧(eg. 掟磚)行為,咁 *整個集會都會成為暴動*。唔會有「和平」同「暴力」參與者嘅分別。盧偉聰話如果示威者冇作出暴力行為就唔使擔心,係誤導甚至呃人嘅。(反正佢唔係你律師,你俾佢點咗係你問題)

我又再重覆一次:你唔需要實際上做任何暴力行為,只需要參與嗰場被定性為暴動嘅集會就夠定你罪。呢個正正係 2016 年旺角事件被告點解幾乎全部被判暴動罪嘅原因之一。

係咪好痴線?係架。呢個亦正正係點解有外國勢力質疑《公安條例》違反人權。

如果最後「反送中」集會有人被判暴動罪,法律上所有參與同一個集會嘅人都係「暴徒」。亦唔好以為警方唔告你就冇事。香港普通法制度下刑事案件係冇追溯期間嘅。即係十年之後都可以告過你。到時政府換過,警務處處長同律政司都換過人,冇必要履行上任隨便講嘅說話架。

所以唔好被誤導。只要有人被判暴動,其他和平示威者都有危險。一個都唔可以告,一個都唔可以告得得入。

----
頭盔:我省略咗好多唔太關事嘅法律細節,不過我唔係律師,呢個唔係專業法律意見,想知自己有冇事就搵律師啦。Public service announcement 嚟,我冇錢收架。覺得我講錯隨便屌,反正我冇 (legal) professional reputation。
推! 犯戰爭法人人得而誅之
Push
Push
推佢老母!!!!!!
推佢老母
push!!!!!!!
追究到底
呢個真係要推
推!!!!!
到底民陣呢幾日做緊乜野, 我都發夢聽到民陣講中信係有不反對通知, 食催淚彈前更叫人帶帳幕過黎過夜留守, 亦都有講過唔想衝嘅可以係中信呢邊和平集會。
Push
https://www.facebook.com/chuhoidick/videos/408199009796023/

朱凱廸 Chu Hoi Dick 個fb原來有高空version片
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞