[工程撚-工料測量]fg問我盡答

249 回覆
8 Like 48 Dislike
各位surveying fresh graduate, 眼見呢星期咁多年青人上街爲香港,守公義,灑熱血。我覺得我地年長既都有責任係職場上去幫後生既師弟。

所以各位QS同學/師兄弟有問題可以問下我,我盡力解答/問下其他朋友

同時歡迎大師兄們係呢個post 幫手解答令答答更加詳細。多謝

自我介紹先,測量行做左三年。

保障自己同大家 盡可能吾好晒全名啦,用其他同音/頭一個字就算啦

Sorry for 都吾係識好多就黎開post ,排版鳩到七彩
想問下哩家hd fg市價有幾多到?
Consultant 12-14K到
Contractor 17-19k
大果幾間mc 18到
Sub con 再多小小
我都係QS,眼見今年請少左好多intern....
有幾個同事Sick leave,hr 照一般情況做,

但好多公司都冇特別話支持反修例

但前幾日睇其實師兄講(柚你)話邊個冇番炒邊個
吾知真定假,問過入面既老友 佢都吾知
絲打 講多小小交流下?

Intern 表現一年鳩過一年吾爭氣有咩計
Lm
上年CBRE 請10幾20個,今年請得8個。。。
戴德梁行有覆我email,但上年有ching做過,4000蚊一個月每日都碎紙,坐,同落樓下買咖啡,所以我都冇做。
表示自己依家係Contractor公司做緊intern,上年暑假都係翻依間
Hd intern 仲慘 一陣返去入data
你degree 應該好好多
Intern 做啲野係悶啲,
不過如果唔係得罪人通常都請返你做全職
打錯,日日返去入data

絲打可以嘅話分享下
大家一齊學多啲野
師兄 講多啲 交流下?
同事都話個市唔好
係,公司啱啱中左兩單大既先請我
勁好彩
睇你係想去consultant定contractor,

Consultant好多時都淨係會叫hd 做Mians /measurement team

Contractor就睇你經驗多啲,慢慢儲返黎
唔係掛 QS 都好做
你睇我好,我睇你好啦

師兄邊一飯
係咪最好入training school?
我有兩間大consultant offer
介唔介意講邊兩間,
Consultant主要睇你考唔考到牌/想唔想考牌
唔想/覺得自己考唔到再見你落大判啦
我唔係呢行。但朋友係。失業中
多唔多落site?
唔想落site係咪得consultant 簡
Consultant 都係好少落一次,一個一次半次,cert IP 睇work done 果啲先落,其他時候都係office.

題外話,有啲好撚小人既腦細會覺得你site visit 係去爽, 吾會想你地落太多既吾落又點做?

Contractor 好多都直頭係site office, 有啲好小小就會係附近租個office 坐。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞