睇班小學生對「反送中」嘅感想 男人老狗都睇到眼濕濕

242 回覆
3727 Like 17 Dislike
我有個補習學生 前日我請假野餐
佢屋企人仲要話遊行有錢收
尋日見到佢 問佢知唔知6/9 6/12咩事 點解咁多人出去
佢話唔知,我同佢解釋 佢話:咁關你咩事?關我地咩事?
跟著我同佢解釋中共嘅不可信。佢似懂非懂
直到比啲警察過度使用武力,粗言穢語對待市民,記者。佢都覺得警察好恐怖,無必要對待赤手空拳市民。
當然我都有解釋,每個人立場唔同
今日我同佢講禮拜日會有遊行,佢都話會想去。
不過以佢阿媽咁⋯我同佢講 記得以後留意多啲時事,要識得分辨是非對錯。
前日見到好多小朋友,中一中二,睇落都仲好細個。唔明點解依家香港要令到呢啲小朋友都要出黎,仲要比人強加暴徒之名
下一代自由我地有責任守護,唔好再步上一代後塵。

加油各位,條例仲未撤,未來仲有大把唔公義既條例等緊我地
好感動,小學生已經識分是非
我話 咁都有人講 示威者掟磚
佢都講:就算掟野,警察有盾著曬裝備
警察係用槍打啲市民,點比
佢最深刻係比人爆頭嗰幾位。佢今日都好擔心問佢地有無事
寫簡體字嘅人仲熱愛民主多過班寫繁體字嘅廢老
廢佬:班小學生收左幾多錢啊
唔好話小朋友 最近啲新聞都見到好多15/6歲、中學生行出嚟抗爭 真係見到都心酸
完全唔明點解要由班細嘅去爭取同承受 亦都覺得班大真係好撚廢

希望多啲大人承擔返、自己行出返嚟
唔好話小學雞月依家啲中學生都係寫簡體
教得一個得一個啦
支持!
小學生去遊行好啦,要保障自己安全!
Push
吐血個個搵到未 好似失去左消息勁耐
廢老:班小學生係俾人利用
無錯 上一代人比較自私 只係着重自己嘅利益
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞