我係急症室醫生,麻煩大家睇一睇,保護自己

1686 回覆
16794 Like 33 Dislike
大家好,我係一個急症室醫生。
大家相信都有睇過新聞有義士入左院之後比警察拉
而我都相信大家有睇到黃任匡醫生既post都應該知道點樣應對
Link: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10157490493726579&set=a.10150324932406579&type=3&theater
但之後冇耐又見到有呢個cap圖,而呢幅圖又走左樣野叫disaster code出黎,咁究竟係乜

所以想同大家分享多少少資訊

一、黃醫生講既野好岩。我地做醫生,醫你既傷勢,係唔需要,都唔想知你係比邊個打、係邊度比人打、因咩事比人打。我只需要知道既,就係有硬物襲擊/擦損/仆親,etc。所以唔使講咁多比我地醫生同埋分流既護士知。

二、真係有disaster code呢樣野。個code既運作方法,據我所知,如果你同我地講你因為呢d重大事故而受傷,我地就要mark。而呢樣code,官方答案係只係比醫管局用黎做statistic,mark數究竟有幾多人入院,幾多人出院,幾多人輕微,幾多人嚴重。而醫管局只會知道個數字,而個人資料就連醫管局都唔知。但小弟都有聽到d rumours話其實醫管局係知人名,而警察有權向醫管局攞人名,呢一點小弟都fact check唔到,好對唔住大家。(我偏向相信醫管局唔係咁仆街就咁洩露資料比警犬,因為漏比警犬的話,上到座舉証,知道係咁樣非法搜証我諗醫管局都會仆街掛,利申:真係唔sure)

三、如果有隊友係唔好彩比警察拉,而又要睇醫生,警察會出一張俗稱差紙既polo 42。呢張紙就係要向各位隊友攞同意,你簽左名就代表你同意醫生向警察disclose你既資料、傷勢,而呢張紙其實係before見醫生時,已經會問你簽唔簽,而小弟又somehow收到風家下d警犬仆街到玩冒簽,同埋警犬可能會兇鳩你,"你話驗傷ar ma,你唔簽就冇報告ga la"。我想同大家講,polo 42還polo 42,醫療報告還醫療報告,兩樣野黎。你唔簽,我都一樣可以出醫療報告,你向醫院申請就有。

所以小弟有以下建議。
既然個問題既源頭就來自個disaster code,咁大家只要避開個disaster code,咁之後就算醫管局真係咁仆街出賣有code既病人,佢都冇野好賣。點避?黃醫生同我都講得好清楚,你唔使同我講你係比咩人打、點解比人打。只要你冇講同示威活動有關,我地撚知你係去左金鐘咩
當然呢個做法個bug係,如果你好撚大鑊,例如打到盲左,你就冇方法向警犬追討。所以點樣演譯,要好好衡量,個前提係,作為醫生,我一定信病人,你話係咁咁咁,我咪照寫lor

另一樣野,係同同行既朋友講,各位麻煩簽個張polo 42之前,唔該睇清楚係咪真係本人簽名。可以面對面問個病人:"你簽左,我就要向警犬disclose你既傷勢同資料,係咪真係同意"。問多一句可能只係花多幾秒,但可以救返個隊友。多謝各位。

最後一句。
天佑吾城。
push
Fish
Push
pish
up
push
Push
警犬 我立即屌你老母
push
重要
Push
推推推
push!
Push
push
推!!
即係衰撚到控制數字?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞