我已經冇辦法再出去戰鬥

251 回覆
2919 Like 636 Dislike
我係尋日立法會門口嘅一員

雖然我冇衝擊警察同掉野

但係當佢哋放催淚彈嘅時候,我真係覺得寧願窒息死都唔可以撤退

當佢哋放埋橡膠子彈嘅時候,我已經連驚嘅感覺都冇,淨係覺得成個人迷迷糊糊,每1秒都不停諗自己係咪應該撤退,但係當我見到身邊有好多冇防具嘅細路,女仔,男仔同我一齊硬食,我對腳始終都係不受控制咁樣番番前面

但係你哋都明白㗎啦,我一開始都已經明白,就算我哋嘅決心同意志比對手強10倍,一百倍,都唔代表我哋有機會成功,甚至乎,今次嘅情況我哋幾乎百分之百係會全盤皆輸

我真係盡咗力。就算比mon呢個lihkg嘅警察笑都無所謂,我尋晚瞓覺嘅時候不斷諗返起催淚彈同火燭彈爆發嘅聲音,成個身都喺度震,今日已經完全郁唔到。而且而家呢個行動被定性為暴動,就算我冇做乜嘢,企喺前面唔撤退都已經可能被入罪。我真係盡咗力,已經無辦法再做乜嘢。我應該要係勇士,但我唔夠勇敢,係我辜負咗香港。
希望你會再出 我都係前線之一
PTSD 睇醫生
坦白講,身邊其他人嘅冷漠,不同情,不理解,我好多年前一早已經習以為常啦,第一日喺香港生活咩?但係真正令我心痛嘅事,係好人俾人折磨。

係立法會門口個一班人,好可能真係香港質素最高嘅一班人。警方放催淚彈時,男人叫女人先走,女人叫細佬先走。中途俾自己友踩親隻腳,佢仲竟然有心機同我講對唔住(催淚彈射緊埋黎)。我見到好多同我差唔多年紀嘅人,比我更後生嘅人,老過好多嘅人。中途有好多人已經俾人射到雙眼無神,不停嘆氣,連開口鬧警察殘忍嘅氣力都冇埋,純粹係吊住最後一啖氣企喺原地。
加油 前線轉後援 做哨兵同運輸兵
我事後都不停叫人睇心理醫生,尤其是個班未成年嘅人,個場面比任何戰爭更加恐怖,重點係我哋根本冇還擊能力,但係都照俾人壓制
對唔住,真係做唔到,無論係體力上定心理上
十點半二讀,放棄,即到立會,大家加油
唔好放棄
唔緊要
但盡量唔好令其他人失志氣
如果唔係尋日你嘅努力都會白費
你需要求助專業人士
香港紅十字會心理支援熱線:3628-1180

你已經做得好好 以你為榮
要休息要停嘅 就抖抖啦
唔緊要 好好休息 你已經好努力
祝各位武運昌隆 黑狗死全家
我希望你哋成功
無用嫁啦 唔還拖
你頂得幾耐...
你呢個post未打擊士氣囉

你灰你既事發咩感想上黎,當連登係咩?IG story?

有病唔該去睇醫生
我本身都驚死同坐監,但係見到呢幾千人唔肯放棄,我都冇辦法放棄

當然,我依家都仲係好驚俾人秋後算帳,中催淚彈時我間中冇咗口罩,可能已經被點相,仲要讀緊大學y3,成本真係好大

如果真係俾人檢控,我都係會同法官講我好後悔參加,但事實上,你比我再揀100次,我100次都會參與呢一次剪頭如果真係俾人檢控,我都係會同法官講我好後悔參加,但事實上,你比我再揀100次,我100次都會參與戰鬥
對唔住,我一生未經歷過呢啲事情,好想同人分享
我建議你去IG講 今日又要二讀,無時間畀你發表感受用用個腦然後再出黎啦
加油 去立法會呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞