溫和派合法抗爭!入嚟集思廣益!

361 回覆
1249 Like 13 Dislike
香港人大部分都係和理非,與其爭論於應該勇武抑或和平爭取,不如各自為相同目標做返啲嘢。有見各post已有勇武派開始進行Brainstorm,此post將集中討論可進行的合法抗爭,雙管齊下吧!

1. 罷工、罷課、罷市

2. 杯葛中資
-中資銀行擠提
-中資股票投資撒回
-將資金轉移外國

3. 不合作運動
-私家車三隧慢駛
-大家約埋一齊慢慢搭港鐵、渡輪來回過海
-各區出現鳩嗚團慢行

4. 盡責市民運動
各區見任何違泊等瑣碎事,請即報警處理及追call.

小妹才疏學淺,暫時諗到咁多,希望可以拋磚引玉,團結大家!請集思廣益或提出更好嘅意見,如出現消極撚、三五毛請自行完全block,一啖氣都唔好同佢哋浪費。
自推到有討論
本人在此成立溫和抗擊中共大聯盟
兼任大聯盟召集人

廣邀各同路人加盟
罷工罷市最難做
手停口停
月薪都話罷一個星期都可以有得諗
日薪時薪惡搞好多
要返工不了
無返尋日咁或者一半嘅聲勢都無任何用
諗下平時返放工狗鐵夠逼爆啦咪又無影響
少人嘅話只會變咗成班人聯誼或遊車河
倒不如集中力量做其他野好過
你哋要加油!
3/4其實好有用,928之後有個唔關事既人壞車已經塞死左半個港島
請先提出,再討論如何推行。
我認同,所以一齊諗下點樣先可以令大家肯去做。
如果能說服到公共交通工具,聯交所罷工就有用

罷工一日同打風一日無乜影響
靜坐絕食有無得諗
老實講 癱瘓到港鐵 等於全港一半人罷工 我覺得呢招最見效
要配合三隧慢駛,目的令過海交通癱瘓,但要持續先有效。
無,4年前陳日君、學生絕食過,無人理
Yes, 我哋無需要傷害自己,政府唔會理。
主攻幾個站 中環 銅記 站多幾百個人車到唔入閘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞