[長文]我都係尋晚其中一位被黑警困喺告士打道幾個鐘頭抄埋牌嘅廢青

57 回覆
941 Like 8 Dislike
今次唔再係撚狗post

岩岩先食完早餐返到屋企,喺廁所食住煙聞住陣夾雜唔同人汗臭味嘅身出呢個post(終於有時間屙屎)
屌佢老母黑警搞到我忍尿忍咗幾個鐘,仲要畀呢班低學歷冇思想嘅国家機器拎住武器喝狗咁喝鬧係廢青

先同各位講聲對唔住,暫時我都唔可以再企最前面了,但我一樣會繼續出嚟(如果冇再被秋後算帳嘅話),最多企後面支援大家,希望你地可以代小弟企前多一步

坦白講呢2年我都同大家一樣有好強嘅無力感,近呢半年直頭連新聞都唔想睇,每日都係過住行屍走肉+對任何事都冇哂熱誠興趣嘅頹廢mode

直至到今次反送中,本來我都冇乜想再點留意,上次遊行我都冇去到甚至都冇諗過要去。但後來我見到連登有好多比我年輕嘅學生巴絲都出嚟搞街站落力宣傳,先令我有返幾年前果種感覺,好有雨革前嘅氣氛。咁作為有街頭抗爭經驗嘅成年人,我都希望可以同大家一齊出返嚟守護香港。

當年身邊嘅戰友有部分已經灰心而全面退出哂,移咗民嘅都有,但我都覺得冇人有資格怪佢地,畢竟大家都為香港付出過。但依然仲有當年嘅同路人繼續出返嚟一齊抗爭,都只係因為我地唔希望香港就咁玩完,就算平時講到有幾撚憎呢個地方都好,最後都係會忍唔住行返出嚟。

我有一位中學師兄係仲在囚緊嘅初一義士,我應承咗佢等佢放監嘅時候會請佢食返個飯,但我唔想喺未見到佢嘅時候就發現佢已經畀港共送埋上中国監獄繼續坐。或者佢出返嚟問我呢幾年做咗d乜,我唔想答佢我乜撚都冇做過食住花生咁望住送中惡法被強行通過,畢竟佢地付出嘅代價已經比我地多幾百倍。

今晚身邊一齊被困嘅戰友有幾位都表示心灰意冷,我知你地有睇緊呢個post,我同你地一樣呢一刻都係無比難受感覺好似孤兒仔咁,但係請諗返點解我地今日會出嚟仲要堅持留到最尾,即使我地一早知道成效其實唔大。

頭先畀黑警禁錮嘅時候,我其實好想喊,點解我地明明係為咗守護香港而留守街頭到最後,結果要畀yijin警渣當係罪犯咁迫我地除哂口罩遊街示眾慢慢影相?防暴隊仲拎埋長槍預備想今晚射我地?然後一開fb仲有成班盲毛鬧我地係鬼破壞佢地今日個和平運動(但明明我自己呢個月都不停叫行動派同溫和派唔好分化,各自努力)

好深印象有位巴打喊哂口咁叫到聲都沙,問大家做乜唔一齊拎定磚喺手,咁就唔洗畀黑警一衝入嚟就散哂。如果呢位巴打有睇呢個post嘅話,我想同你講聲對唔住,我都好想今日可以有初一咁嘅規模,但我自己出嚟行咗成日已經冇哂力,仲已經發緊燒,請原諒我驚TK冇跟你機但我知你係做緊正確嘅事,希望你冇事。

而仲想出嚟嘅大家,希望你地可以真係諗到個方法點樣成功突圍,畢竟對家今日嘅表現已經明顯比以前大有進步。由其係為咗防止928重演,佢地今日嘅戰術精良咗好多,但我地反而唔夠決心,所以真係要諗下下一步可以點做。如果唔係只會重演雨革嘅失敗,但今次一輸咗就真係end game.

畀黑警禁錮嘅時候我都已經預咗自己會入臭格坐夠48個鐘(原因唔方便講),仲叫定朋友幫手搵律師,但最後我都呆咗一呆,總之希望今日被捕嘅戰友們可以冇事

沖個涼先,而家隻手d胡椒噴霧仲係乸到仆街
幾十個鐘頭冇訓過,本身想打兩句點知愈打愈長打咗成個鐘,Sorry for 1999

最後黑警死全家,歷史一定會證明你地呢班為咗三皮野拎支炮就以為自己大撚哂嘅警渣先係真正嘅廢青,屌你老母。
話明衝 啲人唔幫拖
仲有cctvb新聞部一眾記者,祝你地長命百歲,百病纏身。
今日應該有唔少係新手,畢竟面對住full gear嘅速龍隊會怯都係人之常情,唯有每人盡量做多步保護好自己友,今日大家一樣有救返唔少手足。
有人用棍拍野deam beat 既時候唔好劣
一齊叫同一句口號加士氣避免士氣此消彼長
有心理學背後原理
口號可參考港隊打氣口號
拍拍~拍拍拍~DIE FOR HONG KONG
真係好多素人 淨識避同跑
今次好多人都係第一次上前線
冇經驗同冇人帶頭真係死症
12號先係關鍵
你哋唔係罪犯
真正罪犯只有林鄭月鵝
辛苦你哋
其實畀人抄完
除咗冇垃圾政府工,冇得過大海
仲有咩影響
睇到啲字好撚感動,無言感激
發夢夢見有手足拎左d新武器,但唔係個個承擔得到嘅,自己衡量啦,嚟緊仲可能要靠三罷。
其實我都明白 拍埋你哋比我算老鬼
但就依然有戰友係面前但救唔到佢走
其實公園好多資源 當盾嘅有攻擊嘅都有 但大家都未有呢個覺悟同心理準備
同埋928當日衝出嚟嘅一樣都係普通素人,今晚嘅行動都已經係好好嘅經驗,大家而家冇事就得anyway,你地班後生女仔都行得好前架喇
所以見到個巴打喊哂口咁講都好心up
大家感動完繼續要返工不了
唔好自責,起碼你有嘗試出過手救佢
仲有多謝尋晚俾野食同水我嘅戰友,唔係嘅話我應該暈撚咗訓緊喺醫院
各位11號晚不見不散
我自問係老鬼,尋晚身邊好多都係比我細嘅學生,所以就算佢地可能表現得未夠勇武但我都覺得冇人有資格怪佢地,畢竟大家都肯留守到最尾已經好勇

好彩我d朋友尋晚知我喺入面都有mon實個live睇到最尾同幫我call定律師

尋晚好似有個女仔唔舒服上咗白車,佢家姐想跟埋去都唔准(唔肯定)

11號晚大家再一齊出嚟啦,我地已經無路可退架喇
我係fb 狂屌個啲和理非非撚
屌佢地老母拎個一百數字係度感動係度喊係度打飛機就當完成左件事? 今生無悔? 我屌你老母啦.

係 我都無衝 十二點幾我都走左 .... 對唔住你地班願意犧牲願意衝既人, 但我真心有太多負擔衝唔起..... 對唔住.....
香港人有你地係佢地既福氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞