係灣仔比警察圍緊,有啲野想講埋

273 回覆
2210 Like 22 Dislike
由今日晏就到夜晚,得知有103萬人上街反引渡條例真係好感動,先多謝咁多位今日有上街既真香港人,無論你有冇留守到最後。

不過成個過程最感動既地方係,過左12點後依舊有大量義士留守,即使面對住犯法既危險,而且當中起馬有7-8成人都係後生仔,我仲記得同一個義士傾計知道佢只不過係18歲,真00後留守到最後一刻。12點後,警方開始聚集準備清場,呢個時候居然重現番2014年雨革既場面,全部人心連心架鐵馬,封住啲位唔比警方推進,仲要識得以三角形排列既形式黎放置,個個時候真心覺得佢地好有型好勁。奈何我地人數對比起警方真係太少,根本抵擋唔到。

直到後來人群突然被迫至告士打道,留得低既都係括左出去,所以直接衝左出馬路開始佔,出左黎成日就係為左呢一刻,當時仲覺得只要留守到聽朝,就會有今日走左既香港人走番出黎支援我地。

結果我地依然捱唔過呢一晚,係警方多面既包圍下都係被圍,甚至有可能被拘捕及扣留,但係我都無後悔我今日做過既野。

我衷心希望睇到呢度既咁多位追求自由民主既香港人,可唔可以6月12日再出多次黎,無論你今日有冇黎到、留守。希進你地可以盡你所能,罷工、罷課,到時唔好再唱歌,好似今晚12點後咁,做翻一啲最能夠迫使政府回應以及撒回逃犯條例既事。我相信有唔少今晚走左既人都係願意企出黎,只不過係等緊一個契機。

有機會的話,我地6月12號見,不散!
出埋post好lock機

今晚對唔住
https://lihkg.com/thread/1196532/page/1
鍵盤戰士都有價值 整理咗戰線幫手做文宣!
睇到好心痛。
義士,今日係我早走對你地唔住

請出完post即刻log out 連登 whatsapp
Tg delete ac
加油
你放心
你放心
加油, 我點會再出黎
我地會
加油!
萬事小心
加油
12號代撚埋你嗰份,定啊
對唔住
今次敗在裝備不足,一個交警揸住支噴我哋已經縮晒
12號全副裝備再見!
Call 咗律師?
我地係度陪你
為我既下一代,多謝你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞