鍵盤戰士都有價值 整理咗戰線幫手做文宣!

182 回覆
553 Like 10 Dislike
Push
push
我有2個idea係:

第一
~搵個英文好的人,代表一百萬香港市民,draft封公開信比歐盟加美國,如果通過修例,收返港美關係法同制裁所有投票議員同其相關人士,包括凍結所有歐美資產,甚至以危害人權/國家安全原因收返其公民權

pros: 針唔到肉唔知痛,呢招最毒係直接影響當權者利益直中要害
cons:
i)唔可以比民主派知/插手,要知道民主派之前係去美國"解釋"香港法治健全,叫人唔好用關係法
ii)好難push到外國幫手,因為呢招直中要害真係反枱,唯有用尋日香港一百萬人民意推動國際社會聲援/感動左膠大國德國loll,或者傾暫時只制裁"香港"高層而唔係"中共"高層

第二
搵個英文好的人,代表一百萬香港市民,draft封公開招標比全世界所有國家
1)特別係有能力抗衡中國的國家,eg.德國/美國
2)同香港有稅務協議的國家
打包一百萬香港市民的交稅能力,有條件地(eg.學歷/工作能力/年齡/資產)審批類似BNO的國民海外護照,以後交外國稅唔交香港稅
其他條件慢慢deal, eg.
~香港出生
~無居留權/n年後比居留權

利益: 假設平均每人月入30,000,當扣埋稅比30,000稅一年,該國家會得到每年有300億港元收入,同香港大部分高質人材
pros: 呢招最毒係一野清空大部分最年青/最優質人材,嚴重影響人口結構,財政收入,甚至資產外流
,而且媚外的中間派以至"不好政治"的港豬都會抵抗唔住外國passport走路,最後香港得返外殼/新香港人。。。
cons: 實施上煩,同埋香港可以改制,幫手的國家一定要夠實力,咁大舊錢/咁多人材其實對2線國家好有好處,但佢地同唔到中國打

代朋友同大家講

希望有人討論下 我都唔知得唔得
但乜方法都試下 討論下
我地有兩日
我係樓主
有意幫手做文宣留tg
喺group集中討論
雖然文字冇咩人肯睇, 純粹想拋個idea出黎, 魯迅先生 《藥》, (人血饅頭兩登都知道, 但公海比較少人知), 用d有authority既人講既野會唔會好過我地?
搵到教育局有條link係劉中樹既文章《〈藥〉的情節結構和人物描寫藝術》, 當中提到"《藥》反映的是辛亥革命前後人民群眾的愚昧麻木,辛亥革命的脫離群眾", "革命者為救治社會的「病」獻出了生命,卻不被愚昧麻木的群眾所理解的矛盾"
點都好, 樓主加油
岩岩見到朋友share 黎,唔知like 唔like 好,其實多個page 講612 號要做咩,都幾好,多d 人支持,如果唔係香港玩完!

https://www.facebook.com/103team/
pish
有冇人係facebook做宣傳比人封過?
我留言但係不停彈舊野出黎話我錯誤
唔知發生咩事
【TG】鍵盤力量:展開網上輿論戰 https://lihkg.com/thread/1198386/page/1
push下
pish
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞