畢業三年中大碩士領綜援

73 回覆
5 Like 1 Dislike
蘋果日報報訊】碩士本來是社會的棟樑,但 26歲的梁健鵬三年前在中文大學統計系碩士課程畢業後,做過兩份工均極速被炒,年半前更開始領失業綜援,每月靠 1,830元過活;他幾乎每三日見一份工,但逾 200份申請卻無一份成功,連應徵麥當勞也被拒門外。梁在網上撰文控訴教育制度失敗,「細個幾努力讀書都冇用」。網民看過文章後,有人深表同情,更多人直斥他是 80後「高學歷、低能力」的人辦。梁對抨擊不以為然,說:「我唔係高分低能!」

記者:梁曙光、馬耀文

阿鵬自幼讀書成績優異,在觀塘瑪利諾書院畢業,會考 26分,高考 2B1C, 03年入讀中大統計系, 08年碩士畢業時 GPA有 3.6分(即學業成績平均點數, 4分滿分),成績優異。在屋邨長大,父母做勞工的阿鵬以為碩士畢業後前途美好,回報雙親,豈料踏出校門卻墮入生活困窘。

兩份工兩個月內被炒

受訪時阿鵬思路清晰,沒有精神問題,語言表達能力亦沒問題,只是社交技巧笨拙,說話從不望人。他說, 08年 9月受聘於一間美國化工公司,但遇上金融海嘯,上班不足兩個月就被炒魷; 09年 4月他到保險公司做 Sales,未夠兩個月又被炒。

他聲稱之後有努力搵工,平均每個月見工 10份,兩年來超過 200份,但沒有一成功,「我乜工都搵,乜工都願做,最想做啲同讀書有關嘅工作,例如會計、數據分析等,但好多工要工作經驗,我未做過點有經驗?」

阿鵬否認自己心頭高,「麥當勞我都見過兩次,只係想做普通店員,但對方好驚訝,話『你係碩士喎,唔好玩啦!』」他曾報考警員、救護員,都全因體能「肥佬」被拒門外,「引體向上要做到七下,我只做到兩下」。記者問他為何不早作操練,他腼腆說:「下次會留意吓。」

中大曾公佈 08年畢業生平均月薪 17,898元,阿鵬於 09年 9月開始申領失業綜援,每月 1,830元,「每日得 61蚊用,朝早食杯麪,午餐晚飯食超巿 19蚊特價飯,有時要慳錢搭車見工,晚飯都唔食」。由於沒有錢買衣服,阿鵬每天都是穿同一套見工西裝外出。

「讀唔讀書有乜分別」

無朋友、無拍拖、無人理,鬱悶無出路,阿鵬於是在網誌上以《中大碩士失業漢》為題撰文宣洩。引來網民熱烈討論,有網民指梁不肯放下身段由低做起,認為他缺乏社交及溝通技巧,落得如此下場與人無尤,亦有自稱中大學生行為影響中大校譽,建議校方或校友出手相助。

碩士畢業要吃綜援,阿鵬說不怕別人眼光,認為自己的故事是對教育制度的侮辱,「連碩士生都冇能力靠自己生活,咁讀唔讀書有乜分別?叫啲細路點會勤力讀書?根本係浪費納稅人嘅錢......」

「希望社會畀機會我」

記者反覆問他,為何每年那麼多人大學畢業,惟獨他找不到工作,他最後還是承認自己有責任,「可能自己見工表現差,人際關係唔好,我有嘗試改變,但學唔識,讀書又冇教,希望社會畀個機會我!」

記者問阿鵬是否感到自己屬於「高分低能」,他說:「我唔覺自己係,但身邊好多人係。年輕人要為公開試掙扎,消耗晒所有精神,社交同溝通技巧梗係有問題。」
old news ,前排見到佢(如果冇認錯)
個look頹到仆街
草根家庭出了名牌大學碩士生,作為父母理應十分自豪,不過阿鵬雙親對其學業成就,竟沒絲毫榮耀感。

年過五十的梁媽媽在九龍灣一工業大廈任清潔工,每天早上六時許便出門,為幫補家計還會拾廢紙變賣,直至傍晚才放工,接着又要買菜煑飯,非常勤勞,但對兒子的情況,她卻顯現得漠不關心。

問及阿鵬的童年生活,她依然反應平淡:「佢老竇有無打佢?有無趕個細女出街?我都唔知喎,你問番講嗰個人啦。」

母親對親生骨肉愛理不理,脾氣剛烈的父親更一開口就爆粗大罵。

「佢一日到黑顧住打機,唔做嘢,無畀錢屋企,鬧佢幾句仲駁嘴話:『唔使老竇老母養,有曾蔭權養喎!』」在葵涌一舊式工廈負責「揸「車立」」的梁父,甫被問及兒子的事即雙眼通紅,近乎失控,狂數阿鵬不是。

「佢依家好似做咗明星咁,巴閉啦!讀咁多書有鬼用,人哋中五畢業都可以搵到份工,一個月有一萬幾千,養到自己養到父母。佢呢,讀完碩士仲游手好閒,碩士?食屎啦!(問:有人話你經常打佢,對佢好差?)我打佢?佢打我就真,佢搵嘢掟我,仲用粗口問候我呀,咁嘅仔唔要都罷。」

本應血濃於水,如今卻勢成水火,從梁父的說話中推測,童年受虐的阿鵬長大後或曾作出反擊,可惜火星撞地球,沒有人得勝,反令雙方關係更差。

梁父愈說愈激動,同事見狀紛紛上前相勸,有與他共事多年的好友還向記者強調,他絕非無情無義的人,「佢其實好健談,只係直腸直肚,有時說話大聲過龍。」

多年沒吃團年飯

背負難以磨滅的童年陰影,加上養成內向自我的宅男性格,陌生人要從阿鵬口中了解他的內心世界非常困難,即使取得其信任,要想知道他的兒時往事也不容易。

經多日接觸,阿鵬上周末終放鬆戒備,對本刊吐露對家庭的感受。

「自懂性以來,我就感到家不是家,記憶中,已多年沒吃過團年飯、開年飯,亦很久沒收過父母利是;即使考入大學,佢(指父親)都無講過一句鼓勵說話。」

問阿鵬是否曾被父親虐打,他說:「呢啲嘢,你鍾意點講就點講啦。(問:咁到底有無?)讀小學時試過,有次因為腳上有被打傷痕,仲驚動學校社工來家訪,但阿爸阿媽係咁話無事,社工就再無跟進。(問:你阿爸話你用嘢掟佢?)我無做過呢啲嘢,七、八歲搵玩具掟佢算唔算?」

他唯一感激的,是父母一直對他供書教學,「取得碩士學位前,都是阿爸每日畀錢我搭車返學同食飯,但我同佢好疏離,關係比街外人還要差,同阿媽就比疏離好少少,一家四口中,只係同阿妹有偈傾。」

胞妹也是碩士生

說到妹妹,他自然露出笑顏,「佢讀書好叻,今年二十四歲,是中大資訊工程系碩士生,因替大學做研究所以有糧出,住在校內宿舍,見到佢可以獨立,真係好羨慕,但我哋向來各有各生活,好少管對方,我件事變咗新聞後,佢都無搵過我。」

阿鵬沒有回答妹妹是否被父親逼走,反而自爆自己曾「離家出走」。

「讀大學時因取得獎學金及貸款資助,銀行戶口一度有逾十萬元,畢業後長期失業,一直靠這筆錢吊命,但半年前因受不了阿爸阿媽的冷待,曾花錢租住觀塘的廉價房間,現時想起仍感覺好得人驚,房間細到只可放下一張牀,廁所又要公用,環境好惡劣。」

一心想自食其力,但不出一個月便頂唔順,他最終死死氣搬回老家,再過其口中的「寄人籬下」生活,後來積蓄用盡,要申請綜援。

從未拍拖無朋友

「我無乜朋友,無拍過拖,對我最好的除了阿妹,就只有讀碩士時的梁志英副教授,佢了解我的需要,在我最無助時出現,幫我解決好多學業上的問題。」

過去靠讀書成績好而重拾自信,但離開學校這個保護傘,要融入社會工作,性格有缺憾的阿鵬即感到無所適從。其事件曝光後,得到多名良心僱主協助,讓他找到工作,現擔任一美容機構的問卷調查員,不過他工作期間,卻依舊常常心不在焉。

與其在同一地點派廣告傳單的一名女士透露:「佢有時好努力找途人做問卷,但說不了幾句,對方就會耍手擰頭離去,應該是聽不明白他想說甚麼。」

此外,阿鵬又經常像夢遊般呆站街頭,一被人觸碰便會嚇得彈開數呎。

吃魚蛋當正餐

問阿鵬是否喜歡新工作?他表示:「呢份工係電台節目主持介紹,每月底薪七千元,就算無興趣都會做幾個月,當係報答佢。」

他接着說:「其實我最想做統計或分析數據的工作,可是沒有經驗,沒人會請。」

那出糧後最想做甚麼事?阿鵬憶起長期失業的苦痛說:「你無可能想像到,一個人日日靠食魚蛋或廉價飯的滋味,所以我攞到第一份糧後,首先就係要食番餐好嘅。」

後記

記者連日追訪阿鵬,看着他由最初自說自話,到放鬆戒備努力回答問題,說話之多,相信是過去兩年的總和。

與阿鵬短暫接觸過的人,都覺得他傻更更,但記者跟阿鵬相處多天後,發現他其實很聰明,只是不擅辭令,無法好好將心中所想,準確表達出來。

找一份工能餬口,但記者覺得阿鵬更需要的,其實是學習與人相處,否則他只會繼續活在自己世界,正如他向記者透露其當下的心境一樣。
碩士3.6其實唔算勁

利申:3.925
總結:

據我不專業分析

佢問題應該係先天+後天

佢錯在不幸

冇及時得到適切嘅專業支援(社工都未必夠,臨牀心理學家先幫助到)
有冇人知佢而家點
碩士3.6其實唔算勁

你又MPhil?
碩士3.6其實唔算勁

叻啦
總結:

據我不專業分析

佢問題應該係先天+後天

佢錯在不幸

冇及時得到適切嘅專業支援(社工都未必夠,臨牀心理學家先幫助到)

心理學家都未必夠,要上帝
碩士3.6其實唔算勁

你又MPhil?

Taught master廢J
舊聞條友係MPhil定MSc
窮人生仔正仆街?

某程度上好應
做看更之後升職做保安好過啦
窮人生仔正仆街?

某程度上好應

窮人生仔最仆街唔係窮
係唔撚識教之餘
自己仲好撚衰
累己累人
窮人生仔正仆街?

某程度上好應

根本就係。

好大程度都係錢作怪。
碩士3.6其實唔算勁

你又MPhil?

Taught master廢J
舊聞條友係MPhil定MSc

佢MPhil
仲要stats,唔簡單
唔識見工 講野唔叻 俾班HR玩
窮人生仔正仆街?

某程度上好應

窮人生仔最仆街唔係窮
係唔撚識教之餘
自己仲好撚衰
累己累人

多數來講
佢地最大嘅惡行
正正就係以爲自己好正氣好高尚 好負責任
爲教仔可以肆無忌憚 無所不用其極
總係唔理兒女感受
因爲佢地堅信
我老咗你就明白我
我死咗你就懷念我
到你大個就會感激我
到你有仔就會佩服我

呢啲廢物有個名:

人渣
窮人生仔正仆街?

某程度上好應

窮人生仔最仆街唔係窮
係唔撚識教之餘
自己仲好撚衰
累己累人

岩ar 如果佢自細屋企唔係咁對佢 分分鐘佢揾緊大錢都唔定
單野幾多年前
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞