紅衛兵、批鬥的真正定義

59 回覆
19 Like 48 Dislike
呢個真係好認同
之前五毛可以spin到d人鬧林鄭係紅衛兵批鬥
宜家達哥比人鬧又係批鬥
係咪紅衛兵係睇你有冇公權力有兵權啦
公眾人物面對公眾
咁做得唔好就係比一堆人鬧
等於之前大公司我地可以杯葛咁
達哥係靠view數去接job
咁作為佢既受眾咁梗係有say
可以影響佢生計
睇返你寫咩先
「批鬥:以物理形式迫你認錯、充公財產」
以物理形式作媒介「為主」
即係你嘅定義唔係全面
唔全面嘅定義咪即係錯

至於A同B個邏輯
我上面生存同返工就已經有解釋
你skip咗啫
?你講嘢咁戇鳩咪撚討論啦
原來要每一項做晒先可以叫人做紅衛兵
你想玩語言藝術咪出聲囉,
開幾十個post咬人+洗chatroom洗到瀑布咁都只係叫批評嘛,明啦
如果達哥做得好
一樣有十幾個post吹奏啦
以達哥既fans數目
一人鬧一句就係咁既效果啦
你覺得好大件事?
請定義連衛兵
柒到唔敢睇
讚就得批評就唔得 班達粉咁低質
舉例比你又要嬲 咁你咁叻咪唔好用批鬥 衛兵呢d字眼囉
係唔全面架 我無教科書式咁定義 舉ref 而你地仲唔全面過我明自己咩問題未?
唔見你依個回覆有任何內容
就係咁簡單 我地都可以杯葛大公司架
大快活敢用杜文澤咪出post讚 就係咁簡單叻嘛
佢地自己用開批鬥座呢d字就屈埋其他人用根本就係老屈
我講為主 但係你地連為主既內容都稱不上
只敢highlight語言暴力不敢highlight以暴力為主
俾返你睇啦
無批鬥,網絡欺凌啫
連衛兵
你哋啱晒啦!連衛兵唔係紅衛兵唔係批鬥,係正義之師,係為自由而逼人表態。

你哋去發哥、華哥、呢啲仲大影響力嘅人逼佢地表態未呀,佢地比達哥個影響力大一百倍呀,等你哋成功,後日多一百萬人上街,等你好消息。
你係出post提定義嗰個
你唔全面就已經錯啦仲死撐
人地highlight你漏咗嘅野都唔得
人地冇責任要全面因爲責任喺你度
即係人地錯就變咗你嘅錯唔係錯?
何況係得你一個錯
吓?而家人地話語言暴力都係紅衛兵手段,
佢就講到要身體暴力先計喎,
你睇清楚先反駁啦
即係語言批評 = 包含以暴力定義為主既批鬥?
如果學生屌老師洗腦 = 批鬥
有藝人因洗黑錢被公眾批評 = 批鬥
有上市公司越賺越多十年唔加薪俾員工係secret開post = 批鬥
咁不如你地話我知有咩唔係批鬥等我地係批評公眾人物既時候小心d?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞