紅衛兵、批鬥的真正定義

59 回覆
19 Like 48 Dislike
紅衛兵:

指在中共默許下行使暴力的激進團體(半官方)

批鬥:以物理形式迫你認錯、充公財產

唔熟歷史既朋友唔好為左捉到soundbite就亂用d字啦。

如果唔係同問黃台仰你愧唔愧對梁天琦既記者有咩分別?
咁講網上無物理暴力永遠唔會有批鬥

言語暴力唔係暴力
言語暴力真係唔算暴力傷害罪同毆鬥罪法律上同誹謗罪分好開,而且對住警察講粗口都唔犯法都係果句,讀左歷史先,就自然明有啲字根本唔能夠咁樣樣用
推 比更多人睇到
推 點解唔敢覆我
因為你死都話言語暴力唔係暴力囉你唔認事實係事實仲可以講咩
雖然好多人用錯紅衛兵同批鬥
但樓主你都錯咗
語言暴力可以抄你家如迫你寫罪紙?而家搞到達哥唔敢出聲係張合約定香港人啊ching
即係認左打中國工唔出聲就合理?
你試下highlight上面果句明顯帶有嚴重暴力和破壞
試下解釋?
因為批鬥唔只係物理上
應包括文字同言語上極端羞辱同暴力
A 包含 B
故 B 等於 A?
咁文革有啲人都係因為語言暴力同羞辱而自殺既呢啲係咪唔係紅衛兵錯?點解保持沈默就係錯?即係唔可以投白票or棄權㗎?
生活包含返工
因此 返工就係生活

難怪香港人咁撚慘
而家有無幫達哥剃陰陽頭羞辱佢呀
有無押住佢全家一邊鋤佢春袋要佢認反革命
唔同
批鬥包含言語暴力
集體向某種對象進行言語暴力以達到政治目的就等於批鬥
唔適用於你提出嘅邏輯
生活包含返工已經錯
唔係咩叫work life balance

當你係話
生存包含返工
咁返緊工係生存緊
都完全冇錯
你第三句係偷換左批鬥即言語暴力入去,
有中學生程度讀過中史都唔會咁樣定義批鬥呢兩隻字

你依然都係 文革包含語言攻擊 故語言攻擊等於批鬥 呢個邏輯如果俾李天命睇到 又可以寫一篇文
又來玩弄中國文字

照你咁講刑事包含殺人偷野防火

但淨係殺人唔代表係刑事
關愛座班廢老有無以物理形式迫你認錯、充公財產
咁點解叫批鬥座
生活點解無返工?
你解釋返A包含B B就等於A呢個邏輯先
何況我地仲未講批鬥之所以同人身攻擊同鬧交分別開去
係因為批鬥有背既背景同埋以物理形式(暴力、酷刑)作為媒介為主
我無同意過呢個用法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞