內地生看《天安門》不敢直視畫面

120 回覆
687 Like 11 Dislike
有冇條原片睇?
接觸過幾個大陸同事,其實佢地都知六四係咩料同埋都覺得好慘,出去外國浸過嘅其實都好撚憎支共,係啲戇鳩先會仲繼續盲撐支共
有分別,傅穎都叫講咗出嚟之後先有打冷震
呢班人直頭睇都冇睇,行動都冇
講得出抵殺 呢啲人咩心態
根本唔少大陸知咩事,只不過香港人未明白大陸人就係咁無人性,咁冷漠
再退一步,睇下港豬點睇雨傘,甚至點睇旺角騷亂,你就明d 大陸人點睇六四你叫佢地捍衛梁天琦/ 被DQ 果幾個既權利,佢一定唔會,更何況平反六四
你可能未睇家陣流出條片同生還者嘅回憶
首先解放軍先喺晚上十點廣播會清場(之前都有類似廣播,所以大部份d 學生無理繼續瞓覺),然後喺唔夠30分鐘內熄晒所有電力,四周圍一片黑暗下坦克車先進場,跟住戴住夜視鏡嘅士兵去補槍(紅外線夜視鏡就係點解有部份生還者話d 士兵好似食咗藥咁雙眼發紅)

至於點解無當時嘅片,你試下喺屋企熄晒燈用手機影下周圍就知點解
無錯,1989年6月4日淩晨四點天安門廣場所有燈光突然熄曬之後,咁大嘅廣場乜光都無,要拍片真係好難,當年亞視記者謝志峰就喺廣場一個公廁頂用和記啱啱推出嘅水壺大哥大聲音直播軍隊入廣場開槍,聲都震曬咁一路報導。而且有拍低漆黑嘅廣場中頻密嘅槍火,好似放煙花咁。當年電視畫面嘅震撼,我依家都仲記得。

詳情請google “亞視採訪六四記者”
無知,有時係好幸福既
其實都未必
當你日日都俾人洗腦話係普通示威
你會唔會特登上網睇當時發生咩事?
好似韓國的1987
唔好話64事件
剩係97年香港對抗索羅斯
好多大陸人都以為大陸有份幫手
但事實係對抗索羅斯完全係靠香港自己

大陸成日鬧日本篡改歷史
其實自己咪又係做緊同樣嘅事
上面班三毛上去大陸講句平反六四 睇下落唔落得返黎 咪知土匪政權係點囉
我覺得應該逆向洗腦
唔只大學, 係d 中學小學生社交圈係咁loop 六四 d 片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞