內地生看《天安門》不敢直視畫面

120 回覆
687 Like 11 Dislike
咪有記錄片話大陸沒收曬啲菲林同片,現今流出個果係啲外國記者冒生命危險帶出黎,連收係bra度都有
老友,你去左邊撚條世界線返黎?
微博係中國server...本身佢已經會審查內容...
咩冇呀,爆頭,爆人,坦克轆全部有相,當年仲有人用紅外線直播,我仲細以為電視得綠色畫面係電視瓜撚左。
你keep住比返香港d 00後了解返呢d史實仲好啦
好記得7、8年前有一次做野要同幾個80後大陸人合作一排,
佢地為個project落黎住左幾個月
傾偈發現佢地對64係完全冇concept
於是我地開左幾條youtube片比佢地睇
佢地睇到一半開始完全靜晒,播完佢地再啞左一陣,講左句
「我地真係唔知係咁,返上去我會話比其他人聽」

希望佢地仲平安
都都唔知平反啲咩
鄧小平係六四過無幾日就講左依個係係外國勢力影響下嘅反革命動亂,屠殺學生嘅軍人全部都係英雄全部有獎章。
一嚟共產黨個套人民民主專政係大陸人自己揀既,二係大陸人相信官方個套,鄧小平就係殺曬啲人,搞到成5萬人去美國申請政治庇護,中國先有高速增長。
總之人地大陸都無人想平反無人想記得,唔關事既香港人就年年以為人地人民不會忘記,質疑人地所支持嘅政府決定。你問我,我覺得香港人要做嘅野係黃雀行動之後已經盡架啦,又唔係欠佢嘅。
無回應啦喎佢
咁又唔會咁講,恐龍絕種中共無得用黎叨光
強烈譴責美方報導中國新聞
三十年黎,有咁多大陸人不斷出國留學去旅行,點會唔知64。佢地返到去咪又係做羔羊當無事發生,唔驚比支共捉咩。
又唔見東歐亂咗
放心,共匪唔洗回應,因為牆入面嘅人唔會睇到
其實應該越黎越少大陸人會信有六四
佢地會話marvel成套avengers打到上宇宙都做到出黎
天安門前面堆下人同坦克都可以係cg
你老母比黑鬼屌就無人知,大撚把片,槍聲慘叫聲,血肉模糊,法文英文都有
大陸好多人比人洗腦洗到根本無哂正常判斷
解放軍比人打爆頭咁支啲設備都幾廢下
咁唔覺得係事實
似係中國隱瞞唔到之後先至求其亂咁噏
咁梗係假
我係指唔知條友真心咁覺得,定背稿
似比人洗完腦然後好真心咁講
點解要迫人直視
唔通直視就可以幫班64學生報仇?
共產黨就會倒台?
平反有西用咩
相關人士香哂
無人要咩飛

攞尾彩!!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞