Ou遙距課程認受性高唔高?

53 回覆
5 Like 31 Dislike
同樓主同情況
不過Asso gard 想知咩係pre asso
咁樣
Asso foundation
副學士先修
唔夠入asso最低要求
就要讀1年先修班先可以上asso
類似偽進/基礎文憑咁
asso再低一級
搭單問

今年hd 畢業
但係想返工儲下錢先讀書

想問下hd報degree有無可能?
我讀design

原本想讀翻譯

定係讀多兩年asso 翻譯洗底再努力睇下駁唔駁到degree
係咪al年代
依家都好似仲有
我dse全部有3 ielts 有8
係肥左數學
ielts有8 直接去non-ju 文科咪得
最多year 1開始讀起
如果係八大OU GE科可以cancel翻
應該三年畢到業
non jupas 係咪要睇下咩U 會計ielts嘅分

我幾驚year 1 唔讀會catchup 唔到之後啲課程

我自己真係幾鍾意翻譯學
同埋visual art 係我另一個選擇

真係諗唔到點解自己咁廢 又讀唔成書 數學又廢
ielts 8 應該可以頂 DSE 英文 5* or 5**
入英文,翻譯,journalism之類文科應該無問題

year 1 基本上係廢嘅,同你Asso 讀果D中英文普通話道德一樣
讀過可以cancel 翻
如果我係HKCC 文科grad
OU 有hon的商科或者Accounting學位會唔會收
係咪要由頭讀過
OU 遙距課程其實現時已經是 part time degree
不論你有甚麼學歷都會收
至於如果有 hd 或者 asso 學歷可以申請學分減免
成功申請的話可以讀少d
但需要詢問想報讀的課程所屬的 department 是否可以申請學分減免
如果有 asso 的accounting 或者商科學歷,再報 ou accounting 或者商科的遙距課程就有機會可以申請學分減免

但例如 你得到商科 asso 學歷,但想讀 ou 工程或 IT 等理工科的遙距課程,就好大機會要重新開始讀過。

但報讀之前最好問問 department 先
我個陣係讀完約等於會考5科pass
polyu Degree / cityu Creative media
profilio >> CGPA
但是CGPA 唔好太低分
都要3.0 above

讀翻譯 就難左D
佢好注重三文2語
最注重英文
最好考Ielts
Non Jupas 好注重 Ielts 成績 >>> DSE Eng 成績b

問下 你讀咩科 HD ?
讀咩科 HD 都有影響

好似讀BBA 去左報 IT 多數都唔會比你入讀 !! (雖然 有人試過BBA 報 Polyu Computing,而是真的收左 ... 但是得Polyu 好奇怪 !!! )
mola
Poly computing 入面好像有個 double degree in computing and management
唔知依家仲有冇?
各位巴打
我IVE HD 讀business
想問下我IVE HD 學歷報OU BBA part-time會唔會收我
同埋part-time都要面試同筆試?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞