[學外語]法文/德文/西班牙文?

46 回覆
3 Like 8 Dislike
之前我係去左俄羅斯留學幾個月然後學左
番到黎香港打算報啲俄文協會
其實咩發音難唔難唔係驅使你唔學既原因囉
了解佢地背後係咩文化或者係有咩優勢
自己鍾意、有動力先會學落去
你揀種最容易既 學兩三個sem就唔學係無意思
學校咁多國藉既人,建議你同西班牙人、南美人、法國人、德國人各自傾下計
咁先至知岩唔岩自己
如果你學緊俄文建議唔好學德文 好易語碼混淆 況且die das der 要死背 文法唔易
西文同法文嘅話啲生詞有一半相似 唯獨法文發音好難掌握會講到好尷 同埋個人唔鍾意法國人傾向排華 華人去到非洲啲黑人都唔會對我哋特別友善 所以建議學咗西文先 無論文法同發音都比較易 學到咁上下先學法文都未遲 語碼差唔多啊嘛 會易上手
淺文同德文r都係吐啖音
其實多d講就會慣同feel到點解會順口
西班牙係trill,震條利,特別係word initial position

利申:學校學緊法文
法文*

黎緊暑假去法國繼續讀法文
法文個rhythm好強 intonation好誇張
同埋有好多鼻音 所以我覺得係三種入面最好聽 但係listening 難到傻 因為講野冇尾音 或者個尾音去左後面隻字到 所以好煩 例如 美國 les états unis 讀 le setat suni
仲未啊

主要係德國postgrad 好多唔洗錢,又中意柏林嘅藝術氣氛

真係睇你中意咩同想做咩啦

Between,兩樣都讀囉

不過過去讀intensive 快過喺香港讀好多,語言環境又會令你進步更快
法文listening 真係好難!!!
同意啊

同埋講真,我覺得最終難嘅其實唔係發音,係語法、語感、聽力,呢啲先直接影響你能夠用嗰個語言溝通嘅能力。

同埋人人唔同,有個朋友英文屎但好中意德文同德國,所以而家德文好撚勁,興趣佔好大比重
德文R我直頭當H讀
要學拉丁語系學咗世界語先
Postgrad係外國人都唔使錢?
只要係公立就唔使錢
但已經有D州份開始要收錢﹐但都仲平過英美
利申係德國讀左年半﹐寫緊master thesis
巴打點做到兩樣地獄級語言
我淨係學俄文已經想死
學過嘅字可以五分鐘就忘記
Thx bro
如果degree係香港讀再去讀postgrad得唔得?
有冇德文要求
我未係香港讀bachelor 之後過黎
個program 係英文授課未唔使一定要德文
去歐洲 德法
去美洲 西
西文。
德文就B2,法文就無出去考過級,我諗都係A1/2個範圍啩
但覺得讀同寫好過聽同講 (特別係講,身邊都無人可以檢定自己能力)

停滯位應該就係有啲vocab會成日唔記得
但conjugation嗰啲未遇過咩問題
特別係法文irregular verbs同埋liaison elision其實幾fun

不過而家懷疑緊自己學咁多嚟做咩,本身又冇認真plan過去嗰度深造/搵工

btw 上面有人講學拉丁語系 (我諗係想講romance languages?)要學世界語先
其實唔啱,因為世界語雖然係有唔少vocab嚟自romance languages
但一嚟你未必sure某一隻字係咪romance languages度嚟(可能係日耳曼/斯拉夫語系或者希臘文)
二嚟就算來自romance languages,你都唔知佢係嚟自拉丁文定法文定意大利文咁
三嚟就係同一隻字世界語個form你第一眼睇未必可以由法西意文等認返出嚟
想學德文去exchange留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞