[學外語]法文/德文/西班牙文?

46 回覆
3 Like 8 Dislike
學校有免費課程學以上呢3種語言
所以想趁住仲讀緊書 去學多一種外語增值自己
呢3種語言各位覺得邊種:
最容易?
最有用?
最好?

西班牙同法國國家安全好似唔係好好
德國暫時前景好似比較好?
但係德文聽落去有種要用力吐痰嘅發音好似好難練
我個人本身都幾鍾意學語言
做到俄文個種捲脷
想請教下大家意見

利申:學緊俄文
西班牙話成個南美都用,好似幾有用。
法文就做fashion有用d。
阿拉伯文冇得輸

噴石油
西,實用性最高
但係德文聽落去有種要用力吐痰嘅發音好似好難練

你係講緊r定ch
如果係ch嘅話其實唔難,但注意有兩個音都係串做ch嘅,但好容易會分到幾時發邊個音

講難我自己就覺得西班牙文rr最難,單r就ok
德文r就大約係啷口咁嘅感覺
噴石油想俾美軍捉咩
阿拉伯文真係未接觸過
巴打下下都諗走私市場 發大財
我唔知係咩音 但我聽身邊學德文啲frd講到要吐痰咁款 好似幾辛苦
絲打2種語言都有學?
西最易 遲下自學都ok
德個人認為好難聽
法就型啲

西同法都多人用
西文國家嘅人多數會識少少英文
法文國家嘅人就算識英文都唔同你講英文

所以法文可以話實用少少嘅
學德文先過學法文,但學學下覺得法文易上手好多
但聽podcast又覺得德文易聽少少
西班牙文之前練過下,但嗰陣法文半桶水,驚兩邊撈亂就停咗
西 最實用
三樣都係u 學過, 基本上忘記得7788,不過可以講下感覺

西 學到左三個sem, 唔算難學, 發音除左r 音外, 其他都唔難,只要你記得d 字母既發音就ok. 可以拼到。 listening 真係難到喊,始終唔係成日聽到既語言

法德係同sem 一齊讀,

法 學過英文 西班牙文會覺得法易左上手,因為d 生字串法有d 係差唔多,但讀音係極同樣。

冇尾音 見到d 咩s 呀唔洗讀,唔係英文咁

德 讀音似英文,有尾音,不過個氣勢strong 好多 好霸氣咁好硬bangbang 咁,但生字有d 難串,同埋grammar 都複雜。

Overall 我會揀 西 / 法 > 德

不過講黎講去,學語言浸淫係個環境最重要
手快打漏字

法 學過英文 西班牙文會覺得法易左上手,因為d 生字串法有d 係差唔多,但讀音係極唔同
其實真係睇你想點用、中意咩地方嘅文化

我都係三種都學過,覺得西文最易,德文發音其實唔難,不過grammar 深啲

我學德文係想去德國讀書

喺南美旅行幾個月嘅時候後悔自己冇學好啲西文,因為成個拉丁美洲都係西文,識西文可以了解多好多

法文- 學得最少都忘記得最多。但除咗一啲歐洲國家,非洲都好多地方講法文,作為一個中意深度遊嘅人又心郁郁想學返
巴打厲害,有咩驅使你3種語言都學咁勁
咁而家有無貼native溝通到既level?
絲打而家係德國讀書?
其實都想考慮到前景而讀
但我見德國整體環境都比較明朗
但見好多巴打絲打都話西文最有用 仲決定緊
德 > 西 > 法
咁而家絲打每種語言既level如何?
有無話遇到啲停滯位
學緊西文,d發音同listening就最難
其他兩種未學過,答你唔到
西文係唔係要好多捲脷?
法文同西班牙文最多人講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞