國唔國德d籃波撚 連球員名長d都懶記要叫字母哥好撚冇用?

220 回覆
1284 Like 90 Dislike
字母隊
笑撚死 上網copy一兩個長名當自己識讀 小學都唔知畢業未
改花名都唔得咩 洗唔洗你批准呀
好似班足撚講小花 小豆 沙皇咁
咁上面你話大家識串, 係啲名短ma
下面你個例子係antetokounmpo
所以應該係你的大家都識串哂上面幅希臘球員/其他長名的人先可以用簡寫, 等於你識串到Mkhitaryan全名先叫得MK
mk hit ar yan有幾難記?
希臘佬個姓太長咪叫名囉

而唔係走去叫人字母哥
萬一nba出多個希臘佬個姓又係咁長
籃波撚係咪叫佢做字母弟

btw 雖然我知個名係台仔/大陸仔改
真係改得特別弱智
兩個原因啦
其一字母哥來源係tnt叫佢the alphabet(好似係tnt)
其二籃球譯名小足球好多, 好多時要用台, 大陸譯, 但個名就鳩下鳩下

情況係粵音譯足球員係慢慢少緊, 史達寧都變史端寧, 遲下足波都會面對一樣問題, 當粵音地區都用台, 大陸譯, 你地就唔會好想叫(粵)全名, 又如果個個名太長(希臘球員阿, mk阿, Kepa呢啲)你地都會叫花名, 至於花名可以好脫離本名, 或者用其他地區花名(例如the alphabet from tnt)

不過算, 呢啲topic都係玩膠
同埋發現唔多夾你上面邏輯
上面係講"點同得籃波撚真係唔知道giannis個姓係點串"
下面係"希臘佬個姓太長咪叫名囉"
咁其實你係覺得有冇需要識個姓係點串, 如果有, 我就唔多信你就真係串到堆球員名, 個別幾個就唔出奇
玩得籃波都係細蚊仔 智力太低記唔到冇計
玩得藍波都係d未進化哂既猩猩,唔好咁高要求
改名改得戇唔戇𨳊見仁見智

但中文都未打撚好仲學咪啲 5p 字就一定係戇𨳊

係"覺唔覺得" 唔撚係"國唔國"呀
改名改得戇唔戇𨳊見仁見智

但中文都未打撚好仲學啲 5p 字就一定係戇𨳊

係"覺唔覺得" 唔撚係"國唔國"呀

係咪想打「埋」?
當初唱字母歌 字母歌字母多
足球員
GUGLIELMINPIETRO
奧巴馬+MK欣
而家籃波撚唔係簡稱giannis antetokounmpo喎
你可以簡稱叫佢做anteto 或者叫佢個名 giannis
阿記個papa都係一樣道理 你可以叫佢papa 亦可以叫佢sokratis

而唔係走去學台仔叫人做字母哥 乜乜哥 物物哥叫出嚟真係好on9 跟少d台灣叫法啦香港人
足波邊忽有用過大陸音呀 史達寧史端寧呢d名係馬會同now/有線嘅分別 相同情況嘅有萊斯/列奧斯, 葛斯/古沙
文迪蘇傑/文素基治

你地籃波撚叫開台仔/大陸仔叫法就唔好老屈埋足波啦唔該
足波一直都用緊香港叫法 只係譯音唔同
但係同球迷講 講兩個名都會知邊個

仲有 簡稱mk係因為mk係香港地道文化 簡稱得嚟又有笑點
又易打 咁咪共識之下用mk呢個簡稱

另外 kepa真係名嚟 唔係簡稱嚟
無知一問 咁點解共識之下唔可以叫佢字母哥
花名黎姐 你又叫艾沙雲叫沙皇 靴南迪斯叫小豆 恩尼斯達叫小白
係呀 花名嚟姐 同樣道理仲有核彈頭舒夫真高
所以好多人照叫番艾沙雲 佢仲有個名叫小學雞添
同埋好多人都會叫番恩尼斯達
唔係全部叫哂花名 稱號
小豆就應該佢個名太大眾 我連佢點解叫小豆都唔知

用nba嘅例子講 以前係咪有個球員花名係死光槍?
同埋花名同真係直接叫人做字母哥係兩樣野嚟

籃波撚究竟明唔明
好想聽下你講點樣兩樣野黎
但giannis係而加nba最長既姓 花名就係咁黎
好似小豆咁 因為佢老豆花名叫唔知咩豆 佢係佢個仔 所以係小豆
giannis花名出處又唔知 就話咩兩樣野 改花名洗唔洗你批准
更正 係giannis個姓係nba現役最長 唔識串
咁字母哥花名出處係咩 講嚟聽下
btw 美國點叫字母哥花名 alphabet bro?
因為佢印Chicharito
Chicharito呢個字係西班牙文就係小豆

至於佢叫Chicharito係因為佢同樣係足球員嘅爸爸,俾人叫做Chícharo,即係西班牙文嘅「豆」,所以佢就改個別名做「小豆」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞