amd cpu&gpu 討論post #13 睇#1&有時間幫手填表

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
ipc?
打錯
新手留名想問我有對2 x 8GB 2400mhz ram 3700x support到?定係要買過條ram?
型號牌子
依家未出ram 支援list
ryzen 用低頻效能較差,最少都3200c16
你對3600c15唔驚咩
Team Elite plus u-dimm ddr4 2400mhz 8gb

咁我係咪應該最好放左2400佢過對新3200?

利申 intel用家諗住轉會3700x
第一條pcie x16 slot係直連cpu
舊底板只要bios有提供option,配合ryzen 3000係可以行pcie 4.0 x16

但直到而家pcie 3.0 x8嘅bandwidth都夠絕大部份graphics card用
如果手持fx有折扣就好玩
謝, 長知識了
因為諗緊將來有無機會用到Navi
希望AMD mind share會愈黎愈好
AMD's Missed Marketing Opportunity: 15GB/s RAID SSDs on PCIe Gen4
https://www.youtube.com/watch?v=nkrHGnSGrk4
已賣i7同z390
新手轉會想上x570 ace + 3900x
但手上對Ram係trident z royal 3000
見上面巴打話今代最少都要上3600
咁係咪即係要換?

同埋我上MSI都唔見sup唔support
各位師兄可唔可以解答吓洗唔洗換過對Ram
不用換
Royal ram model 全部兼容 Ryzen
謝解答
但係3000mhz會唔會唔夠高頻?
3000mhz 其實夠既
制式係向下兼容的
就算塊板只支援pcie3.0, navi都會識自動以pcie3.0連接

最緊要係唔洗擔心pcie3.0會唔夠navi用,因為肯定夠
到大navi w/RT先再諗都未遲
好想快啲睇到評測,同埋公佈埋各塊X570嘅售價(可能非旗艦嘅X570都要二三千港紙)
冇人迫你用X570...
其實如果你唔超頻,唔係用頂級3900x,對新feature(pcie4.0)冇興趣,可以用返舊版X470 B450 X370 B350
賣左佢 入g skill 3200c14/c16
所以就係要睇評測講吓係咪有必要上X570,尤其係睇究竟揀3700X定3900X,如果3700X又要睇吓係咪X470供電已經夠行
唔該哂
有新買新 攻頂玩幾年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞