垃圾麻利亞請離開商台 903DJ討論區 (8)

1001 回覆
11 Like 4 Dislike
吓,隔咁多年你唔係真係仲覺得係當奴搞走雲海吓嘛?
雲海成日提係事實,問題係就算依家反送中同六四,當奴都會講架喎
我曾經都信過雲海嘅講法,但隨住時間過去,真係慢慢睇到件事好似並唔係佢所講咁
會講
當日903有邊個節目一如既往
佢地個出發點係唔想全日嘅節目都咁沉重(雖然我都唔太同意咁做)
但事實佢地真係有講喎,講得多講得少都係有講
同埋當奴ig都有post,遊行佢都有去
做左咩大家看在心裡
我無意改變別人看法
from 雲海 blog:
在此就要講講被刪剪近二十分鐘,你們看看到底是不是所謂主持人的『個人投訴』,或許真是本人不對呢? 而當時在場,還有當晚嘉賓陳梓進先生,他聽足全程,在此有第三者作證。

一開始講到,六四當晚維園聚會時,想拍一張可放上新浪微博的相;於是拍了遠處一群雨傘的相。回家放上了微博,並寫上:「今晚好大雨,但好奇怪,大雨時,人人也不離開,包括我!」不久便被微博删除了!有網友問是不是在試水深,我說什麼試水深?我連水面也未點到,無六四字、無標語、無民運人物、連爉燭都見不到,也删除?有無搞錯!在六月五日中午,我便畫了幅畫,再貼一次,寫上:「我只是放一張下大雨,雨傘群的相片,也被河蟹!那麼我畫一張吧!」結果這次更快,四分鐘就被删掉加密,我火都嚟!馬上找來北京新浪的直線號碼4000 XXX XXX,打上去問清楚,响了三下,奇怪的事發生了,一把我們熟識之女聲出現:「你打的號碼不正確,請再查...」!為什麼會是香港電訊的女聲?(當時我在電台錄音,連「香港電訊」四字也未提!)於是我立即打10013問清楚到底發生什麼事,接聽的女子麥姓小姐,她聽我查詢後,不一會竟然說:「有些大陸4000 頭電話,你地D香港人係打唔到架!」吓!什麼?「你地D香港人」?於是我馬上問:「你們是廣州centre,還是香港centre?」她堅稱自己是香港人,及在香港centre!還自稱身在牛頭角機樓!可能我凶得她好厲害,答了超過十次在香港centre後,忽然說:「其實我在廣州!」可能又發現不該漏了口,又說回在香港,並將電話交給上級梁小姐,她也答了超過十次自己在香港centre,並稱身在九龍灣!於是我找到全10013之阿頭謝先生(謝展榮),他確認她們兩人身在廣州centre,他自己也在廣州centre,但自己是香港人,做了三十多年香港電訊!於是我向他質疑兩件事,第一,為何電訊公司可以直接向客人講大話,因為它是政府發牌公司,受「通訊事務管理局」所監管!(當然最諷刺是我此段卻被商台指我違反「通訊事務管理局」守則而被删!)第二,點解話你地D香港人係打唔到4000 頭電話?前者,謝先生不斷指是兩人講錯!不過最好笑係謝先生指可能同事誤會了,十年前就會叫同事在廣州扮在香港,而家不會!(這樣也不違反通訊條例???)我於是問她們做了幾多年?謝先生表示三年!我說:「三年前入職的人講錯十年前的東西?」謝先生無法回答!而後者問題,謝先生也表示同事講錯!不知弄了些什麼,說我那刻可以打了!之後我打給新浪微博的職員,職員表示科枝組之同事才能解答!這已不是最重點了,關鍵是作為一間受監管之本地電訊公司,可以公然截斷我致北京之電話,及公然講大話嗎?

以上被刪內容,真是「個人投訴」嗎?高層R先生在星期一多次直指我「公器私用」!我真在「公器私用」? 好無奈!

睇返雲海篇嘢, 我反而覺得摩4比人cut最主要係因為雲海揭咗香港電訊瘡疤, 而903唔想得罪香港電訊哩個廣告客, 所以先cut咗20分鐘嘅內容
利申:純9up
痴線,剪咗人地節目又無通知,事後仲串串貢
咩叫覺唔覺得呀,事實擺在眼前啦下話
mc嫣
自由hi
自由hi
今日903咩事
晴朗係咁唱羅家英
依家又自由high

https://www.facebook.com/ILUBtv

雪雪肥到變左朱薰
巴打我留意咗你好耐
200萬人上街. 邊個正常邊個唔正常.. 一眼就睇到
咩強弱 智多星 唔明tim
話佢弱
所以係弱智多星
鳩up marco
17:20
直接笑鳩個死黑警
急急子訪問高雷中學
以前教特殊學校依家教普通中學
當年去 repeat F.5, 13 -> 18
respect
低form係咪日日打到入廠?
一場兄弟
比你哋想像中溫馴好多, F.6 理科可以收返大半班自己學生 (足14分或以上)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞