【偽4日3夜】【行山撚】加國西岸Sunshine Coast Trail鳩行

68 回覆
20 Like 0 Dislike
屌你啦又話唔斷尾
成星期後番嚟睇都未update
sor比老豆老母夾左去旅行。。。出埋呢篇有另外一篇
dllm
去咗幾日旅行,返到黎想hea下同打個飛機,屌你老母竟然有人催文?!

上文提到我離開咗Inland Lake,但個旅程當然唔會喺度結束啦。

我就搵到喺Powell River附近有座Valentine Mountain,行幾級會有panoramic view,梗係上佢啦屌。落到downtown個visitor centre問好路,揸三個字車就到了。

Oregon Grape,同鯨魚唔係魚嘅原理一樣,佢唔係提子來的。

斜路行咗陣就見到塊(碑?),跟住就係啲石級

上到去先知個全景係個old townsite嘅全景
對面就係Vancouver Island,左邊嗰座叫Texada Island,啱啱search落,竟然有個機場仔。

有舊唔知乜鳩

Arbutus,啲皮好似會年年換,但係點解就仲未有科學家搵到

山上乜撚都冇,我就爭取時間落town行下

呢間Townsite Brewing好似幾出名,前身係郵政局,亦都係全個鎮第一間磚制建築。可惜要揸車冇得飲

另外一個景點就係呢間theatre,號稱係Canada's oldest continuously operating movie house。百鳩幾年歷史,當然係殘殘舊舊咁啦,可惜冇開,只能夠喺出面偷窺下
題外話,呢啲town仔嘅戲院一期係得一套戲。

唔知乜撚酒店,有冇開門做生意我都望唔透。。。

行到咁上下,想下醫肚,間pub一個星期開四日,好撚波

Saw mill,山上面啲樹就會運到呢度處理,跟手靠船運去賣

好啦,愉快嘅時光過得真係快,係時候返歸。圖為一架快撚到車尾燈我差啲見唔到嘅貨車

Saltery Bay碼頭

返到Langdale,搭第二程船又比我見到架綠色Mazda

基本上呢個遊記到呢度就完架啦,因為之後都係不外乎搭船同瘋狂揸車

多謝大家收睇,遲下有Canadian Rockies真六日遊(揸撚足六日車,啱啱返到),等我抖下先。。。
屌啱啱比人催出街食飯,加個後記

Powell River個old townsite一片破敗嘅景象,一來人口老化(邊有後生會搬入黎啊?),二來真係old,得返間mill,同埋間中有兩個遊客入黎支撐著

Powell River其實同好多town一樣,都係一開始林業(或者其他工業,例如礦業等等)工人同家人嘅settlement慢慢發展,當呢啲工業開始收皮,好似礦藏deplete,或者政府林業quota減少嘅時候。工廠執執下又請唔到人,呢啲town就會愈黎愈少人
Powell 可以譯「跑華」
舊金山個頭都係咁譯
Btw 加拿大真係山明水秀好撚正
但你一路post我就一路諗起 #nosleep 國家公園個post
你見到有奇怪既梯級千祈唔好踩上去呀
我見google map同wiki都係譯咁咋
見到樓主揸車上FERRY 我好懷念
我係VICTORIA 讀U畢業
耐不耐揸車出溫哥華
uvic?定royal roads?
其實我好鐘意victoria同Vancouver island
UVIC, 初初入去時覺得好鄉下, 但住耐左覺得D 人好CLOSE
變左鍾意左果度.
你話uvic喺saanich,仲有外面啲sidney果啲梗係鄉下小小啦,真正Victoria唔係啦
抵讚啊樓豬冇斷尾
有機會都想去北美行山
想去Isle Royale
嘩屌 permanent resident: 0
入唔入group
我毒撚不了 好意心領
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞