【偽4日3夜】【行山撚】加國西岸Sunshine Coast Trail鳩行

68 回覆
20 Like 0 Dislike
咁快live
行山撚留名
留明
你做過啲咩比我block咗
都未訓著,啲潛鳥嘅叫聲此起彼落。我一開始仲以為係狼嚎,但係bc省南部嘅狼喺百幾年前一早比人打撚死曬。係狼就好啦,可惜得係呢啲撚屌雀仔
https://www.youtube.com/watch?v=4ENNzjy8QjU
歡迎大家click入去聽下

好啦,以下嘅呢一段係hello冇圖,想知我點解爛尾就睇埋佢啦

咁我訓著咗都未夠十五分鐘,我突然聽到一啲窸窸窣窣嘅聲。我就咁聽就覺得係喺間屋出面。咁我又冇咩,始終係野外地方,有啲動物係附近出沒都冇咩出奇。當時我諗:啲小動物會唔會挖地洞入黎架。不過我舟車勞頓咗成日,仲要第二日要瘋狂趕路,都未諗真啲就訓著咗。

又過著一陣,喂,屌啲聲突然間咁近嘅,啲聲竟然係喺我擺野張床到傳過黎?!我擸起把電筒一照,有一隻野喺我啲野中間跑走咗。屌你老鼠我戴返眼鏡坐返起,真係有隻老鼠仔喺地下望住我。不過就唔係鼠王芬嗰種好撚樣衰,好猙獰嗰種,而係細細隻,塊面尖啲嘅。有啲似係倉鼠科(Cricetidae),得手掌咁大

但幾得意都好,阿叔都要訓架。比你喺我張床插花,我仲洗訓嘅?我梗係趕走佢啦,順手望望牆邊,果然有幾個窿。唉是撚但啦,我乖乖地執返好所有野同野食落返袋,掛返起個袋

好啦,訓得啦掛。殊不知訓著咗一陣,突然我聽到拍翼聲?!我連忙掏出我嘅電筒一射,哇屌!連蝙蝠都黎我到開party!隻蝙蝠直直直直直直直直直直直直直直直直直直直咁飛黎飛去,唉仆你個街真係玩撚完,今晚命中注定係唔洗訓架啦。我一怒之下,執曬我啲床墊睡袋,一個唔該就byebye你條尾

我左手揸住行山杖,右手拎住照到四十步嘅電筒,額頭頂住支頭燈,摸黑行半個鐘返架車度。一路上聽住啲潛鳥喺度叫下,望住頭頂滿天星斗,如果唔係我嬲撚爆爆咁,我一定慢慢行,enjoy下個moment

搞得黎返到架車都十二點幾,我喺度諗:屌我成個行程因為miss咗班船開始後面就錯撚曬。究竟我係唔係應該擇日再戰呢?以我咁嘅精神狀態,對腳仲要連踢兩日波後仲係腳軟軟,我聽日頂唔頂到20幾k呢?都係收皮啦唉,早啲返歸睇利狗拎亞軍仲好啦

我就決定咗第二日就打道回府

---
純文字討論就到呢度,我第二日仲有影咗好多相,大家等等
係咪shrew
竟然仲追緊?

我覺得唔係,一來有手掌咁大,二來塊面冇shrew咁尖,唔似我係ecology lab撚過嗰啲shrew
仲有隻老鼠啤我對眼好撚有神,shrew多數對眼都比啲毛遮到啲(好似係)
有人睇架 唔好斷尾啊巴打
本身我一早打好曬,屌你唔知點解del撚咗

冇問題
你問返我轉頭?
自己出post當推post

一早起身,你真係以為我會直接返屋企啊?一場黎到,船飛都倒咗五六百蚊港紙落海,就梗係喺附近打個轉啦

But first, coffee. 煲水冲咖啡

呢餐多咗支spork

又回到最初的起點。。。

太平洋香蕉蛞蝓(Pacific Banana Slug),姐係鼻涕蟲,佢地係全世界第二大嘅鼻涕蟲

成條Sunshine Coast Trail就係用呢啲marker mark住,好似話加埋有過萬個marker

本身喺呢度上山,不過不了

湖邊風光

Salmonberry (Stardew Valley譯美洲大樹莓),夏天到尾先結果,啲莓甜到糖尿

一路上遇到好多呢啲Valley Gartersnake(山谷束帶蛇),gartersnake一般上係冇毒,我仲毒過佢地
sor, outfo…

啄木鳥嘅傑作,我只能問聲不見其鳥,淨係可以影碌木比大家參考下

蝌蚪變緊蟾蜍

輕鬆平路

又一隻,大約我手指尾咁粗

頑強嘅生命力

Sword Fern(劍蕨),呢種植物唔需要好多陽光,所以喺啲森林裡面一地都係

竟然有個涼亭

原來係湖另外一邊嗰間hut

屌你老母西,仲破舊過我訓嗰間,漏撚曬窿

不過望出去就叫做好睇啲啲

呢一片森林九成都係呢種叫Western redcedar(北美喬柏)嘅樹

山上一塊clear-cut,BC省四分之一嘅職位都係同林業有關,兼且係全世界第一大嘅wood fibre出口商

啲鬼佬得閒就黎玩下大飛

屌呢一隻好撚肥壯

American Robin(美洲知更鳥),又係啲一街都係嘅雀仔

成條lake trail十幾公里,我行咗三個幾鐘,十二點幾就返到起點。我本身預咗行到仆街架嘛,家陣得行嗰三幾個鐘,仲要係平路,我就決定喺附近搵山行下。

離開個camp site要揸六公里呢啲路,凹凹凸凸咁,chok到我暈暈啲。呢張相叫好好架啦,真係凹凸不平嘅路段,我一定要兩隻手揸著堂軚。家陣揸緊civic,唔係wrangler啊

慎入 https://imgur.com/Bwe5WmY
屌我仲要一路上避啲蛇屍,利伸:唔係我車死嘅

就係咁,我就揮一揮衣袖,離開咗Inland Lake啦。

待續。。。
sorry,條蛇屍錯link,呢條先係

慎入 https://imgur.com/HmN9sAB 慎入
巴打好勇
樓主只係on9仔一個
Civic揸山路
樓主來回左間屋咁多次
第二間黎架,嗰湖邊東西面都各有一間
完咗?
加速
未 竟然有人催?!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞