【偽4日3夜】【行山撚】加國西岸Sunshine Coast Trail鳩行

68 回覆
20 Like 0 Dislike
利申返先,呢個行程係爛撚咗尾嘅,最後係冇行到4日3夜,所以各位睇到中間發覺唔撚對路的話,請高抬貴手

我四月頭考完試之後就正式成為雙失青年,工又冇撚搵,日日就係打機、睇書、做gym同踢波。個人冇咗個目標,成個人生好似慢慢咁分崩離析。屌,我發覺咁樣都唔係辦法,所以就的起心肝做下啲以前積落嘅bucket list。

大家成日話外國幾悶幾悶,點解又唔見啲鬼佬叫話悶呢?究竟啲鬼佬平時或者放假有乜活動呢?我作為一個行山撚,梗係去行山,帶下大家偷窺下鬼佬其中一樣活動

這趟旅程嘅主角Sunshine Coast Trail 全長180公里,係全世界最長嘅hut-to-hut trail,總共有三座山超過海拔一千米,最高點1,272米,合共攀升6,953米,下降7,082米。從北邊Desolation Sound嘅Sarah Point為起點,到南邊嘅Saltery Bay。當然你想掉轉行都得

註:香港嘅麥理浩徑全段全長大約100公里,最高嘅大帽山係海拔957米

Sunshine Coast Trail穿越各種各樣嘅自然景觀,從海岸線,到溪流同湖泊,再到原生林同全景山頂。 最大嘅特色就梗係啲木屋啦,成條trail總共有14個小木屋同emergency shelter,每一個木屋距離一日以下嘅路程,而行曬180公里要差唔多九日

當然啦,我呢啲初試性感嘅,梗係唔會一下行曬全程啦。補給啊,交通到trail head啊,各項加加埋埋其實好撚貴。要知道我宜家係雙失緊。。。有見及此,我就計劃行中間一段景色好睇啲,大概4日3夜,行程如下:

Night 1: Confederation Lake (~600m)
Night 2: Tin Hat Mountain (~1,100m)

Night 3: Inland Lake
Night 4:屋企自己張床

地圖同大約行程

可能大家都冇乜idea行4日3夜要帶啲乜,我呢度大概講下,大家想知多啲我再詳細啲講

Gear list:https://lighterpack.com/r/7zhe6b

裝備其實都係不外乎以下幾樣(詳細啲可以睇下我上面條link):

背囊
訓覺裝備(床墊、睡袋、枕頭)
煮食用品(爐、燃料、煲、餐具)
水(每日3L、水樽、水袋、淨水丸)
照明

替換嘅衫
食物(每日起碼2,500卡路里)
急救用品
指南針同地圖
廁紙!!!

所有裝備加埋建議係你體重嘅20%以下,所以照我60kg呢,係唔應該超過12kg(我所有嘅裝備係11kg)。有其他source話可以係大概30-35%,屌好撚重架大佬!家陣咩20kg上身爬千幾米啊,你當我去公園野餐定我小學雞有工人姐姐幫我咩啊?

啲裝備大概就係呢啲
留名跟進
廢話講完,我地立即出發!

由溫哥華出發到Powell River(鮑威爾河個譯名好撚柒)大約4-5個鐘,中間要搭兩程船。我有車當然係揸車過去啦,值得一提嘅係我地卑詩渡輪(BC Ferries)嘅渡輪係可以揸車上船嘅,好似香港以前嘅汽車渡輪咁,不過當然係大好撚多啦

第一程船喺由西溫哥華嘅馬蹄灣(Horseshoe Bay)到Sunshine Coast嘅Langdale,船程四十分鐘。9點40分開船,我因為上個夏天搭開嘅關係,時間計得有啲盡,9點喺屋企出發,差唔多四個字就到碼頭。點知人算不如天算,downtown塞車!係啊,大家冇估錯,我miss撚咗班船!冇辦法,係我on9,搭下一班11點55分嘅,我只可以喺碼頭on99咁等兩粒鐘

咁我都唔係咁痴線坐喺架車到鳩兩粒鐘,所以我就落車行下。

啲車就係咁一排一排咁等上船

由於Sunshine Coast雖然連住大陸,但係因為靠住海岸山脈(Coast Mountain)嘅關係,係冇陸路通往其他地方。
所以呢個碼頭都算係一個幾重要嘅門戶,好多物資都係靠渡輪運入去。係緊急情況下,成個Sunshine Coast係有三日嘅食物(好撚牙煙。。

啲渡輪係有兩層,貨櫃車、運油車等等呢啲長車係會喺下層甲板,而普通嘅私家車車就上下層甲板都ok。

碼頭大樓門口望出去
呢架渡輪係去溫哥華島(Vancouver Island)嘅乃磨市(Nanaimo),搭個半鐘船

冇野食啊望

呢條片係我之前影落嘅,就係咁上船

上到甲板大家就係咁,法律規定下層甲板啲司機係落車,而上層甲板係唔洗

船上望向西北

成個Sunshine Coast有一條高速公路(Highway 101)連貫住,大部分都係單線行車。所以一有撞車、下晝校巴個個街口停或者一個禮拜收一次垃圾的話,係會塞到仆街!!!

由我嘅Langdale落船揸車到下一個碼頭,八十公里需時個半鐘。但係我一點落船,下一程船竟然係五點!原來兩程船係唔保證駁到嘅,miss咗之前嗰班打亂曬我嘅計劃。不過我呢啲將計就計,食個晝先

鬼妹

Chicken Pesto Panini(非狗食
個包烘到好撚脆,同幾足料

食完返架車,有一隻蜜蜂焗撚死咗架車到。雖然氣溫得十七八度,但係日正當中,架車都幾撚熱。上個禮拜溫哥華先有個bb焗死咗
多謝你打破零回覆
留名
支持下楓葉國post
支持樓主

食完就上路去下一個碼頭Earls Cove

又係一樣,啲車就一架一架排隊上船

悶到仆街,只可以撚下狗仔。介紹返,fanny,一歲多啲啲

呢個航線因為使用量冇咁大,所以得咁樣樣

遠望又係有山有水

碼頭下面有一群斑頭海番鴨(surf scoter),我都係第一次見

本來我見碼頭下面有好多燕子想影低,不過好撚活躍,一隻都影唔到。結果比我影到一隻雌性安氏蜂鳥

雄性嘅安氏蜂鳥個頭係紫紅色嘅,好似下圖咁:

Source: U.S. Fish & Wildlife Service

等撚咗我兩三個鐘,架船終於到啦

單程上船

係得一層嘅汽車甲板

又係一幅畫咁

呢架船叫Island Sky,係渡輪公司嘅Intermediate-class (I-class)船,姐係第四級嘅船,載到百幾架車

事頭婆

鳩咗我十個字,喺5點45分終於到達Saltery Bay
清唔好mon post,好撚creepy

由碼頭揸車到我嘅目的地Inland Lake Camping Site要45分鐘

由Inland Lake個停車場行上Confederation Lake Hut要多過兩個鐘,假設我6點半到,直鏟上個hut都要8點半打後先到。8點42分日落,我當9點天黑曬,其實係好撚牙煙。因為就算未到日落時間,你係森林裡面比參天巨木環繞住,係好撚暗

我就改變咗行程第一晚唔上Confederation Lake Hut,先到近啲嘅Inland Lake Hut訓一晚,第二日趕多7公里路程,由14公里加到21公里,直上Tin Hat Mountain。

急急腳開始行,好彩呢個湖嘅trail係wheel-accessible,平路

原住民圖騰柱

湖邊風光

巧遇曉起水壩嘅加拿大國家象徵美洲河狸(North American Beaver),佢地係晨昏性(crepuscular)動物,姐係多數係喺朝早同傍晚時分出沒。我第一次喺野外見到生勾勾嘅beaver!!!

咁行咗兩公里多啲就到個小屋,途中經過第二日要上山嘅分叉口

好快就到咗間屋,有契弟話好似廁所,屌你家陣住別墅啊?有個瓦遮頭我都ok架啊,間野仲大過我間房啊

三張(床)?好似桑拿房就真

是晚晚餐:意粉!
呢啲即食餐唔同嘅係你可以直接倒滾水落個袋度,搞兩搞,等十分鐘就食得。食完又唔洗洗,所以都好撚方便。鹹咗啲啲,不過我估佢係比你出完汗之後可以補充鹽分,所以我覺得可理解嘅。個袋夠高身,用正常餐具食應該冇咩難度。
狗食指數:0.5/10

唔講咁多,餓到仆街,煲水食飯
就喺呢個時候,我發現,我漏撚咗支spork喺架車到!仆街唔通要用手食。。。?屌

煮完係咁嘅
無奈之下我拎咗我把刀出黎,半倒咁倒啲意粉落口。我呢個時候就打算第二朝早啲起身行返架車到拎返支spork,唔通三日都倒啲野食落口咩on9。

食完我又洗野又搞呢樣嗰樣,相都冇影。我又懶,就咁擺曬啲野喺張床上面,9點幾點天黑我就上床訓覺。
G持
淨係樓主同狗狗去?
單拖啊,如果我有養隻狗的話應該成個post都係得狗相
支持樓豬
提外話成日見啲人去外國一定話悶
但其實如果鐘意玩戶外野真係唔會悶得去邊
美國求其一個national park 都勁高質
下下諗住食玩訓唱k shopping 唔悶就有鬼
樓主加油 唔好爛尾
加速
齊人開車?
正呀 一直好想出國行trail
你寫得幾好睇加油
屌你老母琴晚打定咗啲啲,宜家個word doc唔撚見咗

大家等等
呢度似comox嗰邊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞