閨密母女齊齊去蒲吧 靚媽再婚乖女感安慰

225 回覆
177 Like 33 Dislike
訪問前,我叫20歲的Ailey先發一張和媽媽的合照給我看看,看完,我load了幾秒才分得出誰是媽誰是女,太誇張了吧?這對外表年齡相差不足十歲的,竟然是一對母女?

相關新聞:【登記即睇】600分之1的機會 遇上我的最佳男友兒子

外型細細粒、皮膚白晢,今年38歲的Ellie,18歲那年就意外懷上了女兒Ailey,還未讀完書就要迎接一條小生命,徬徨心情可想而知。「嗰時好灰,覺得對唔住屋企人,好丟佢哋架,咁細個就俾人搞大個肚,好唔開心,又唔敢講畀朋友知,驚俾人笑。當時人人都諗緊讀咩科,諗緊自己前途時,我就要走去睇育嬰書,舊同學聚會我都唔敢帶個女出來,唔想畀人知,朋友有朋友嘅路,我有我嘅路,覺得好孤單。」年輕人總有理想,但對當刻的Ellie來說,夢想是遙不可及,太奢侈。「眼前面對嘅事根本唔係我18歲可以處理到,大肚、自己生活、小朋友將來,已經令我好迷惘,仲邊敢去諗理想?」幸而,夫家很愛錫她,知道她還年輕,願意幫她照顧女兒,好讓她外出工作,見見世面,認識新朋友。「有咗淇淇(女兒)後,好奇怪,同屋企人關係反而更close,多咗家庭聚會,因為有小朋友連繫住,有佢哋陪伴同支持,令我順利度過最難過嘅頭十年。」

其實,生女後幾年,Ellie就和丈夫分開,女兒Ailey自此跟爸爸生活,兩母女在周末及假期才見面,每次出來都會將學業拋諸腦後,因為Ellie不想女兒感到壓力,抗拒和自己外出。Ailey說:「媽咪每個星期都帶我去玩,一齊行街、扮靚、買衫,反而見少啲仲多交流,關係仲keep到好好。」

相關新聞:【母親節】餵母乳遇着偷拍狂 23歲靚媽嘆路人懶理:都係望吓就算

兩母女無論是身高、身形都相近,同樣細細粒,像一對孖公仔。「試過有中學同學見到我媽咪,讚佢好後生好靚,好羨慕我,哈哈。」Ailey說,雖然她已20歲,但和媽媽逛街時仍是手拖手,更會每日傾電話,不時傾足幾小時才收線,Ailey說:「我哋會放個電話喺廁所,一邊沖涼一邊繼續講,其他同學媽咪打電話畀佢哋通常係叫佢哋飲湯、幫手晾衫,但我媽咪冇同我講過呢啲,唔會哦我囉。佢打來都係傾心事,我乜都可以同佢講,朋友呀、公司呀、返學呀、屋企呀,我連拍拖都會第一時間話佢知,佢都唔會阻我。」

小六那年,試過有男仔想在Facebook結識Ailey,媽媽的反應出乎女兒意料之外。「如果係其他媽咪,可能會好擔心,覺得唔係呀嘛,咁細個,快啲delete Facebook啦。但我媽會覺得係一件好有趣嘅事,仲反問我有冇試過同人去下街。」Ellie回應說:「我諗法係靚女嘛,有人鍾意好正常吖。如果我當時阻止佢,可能以後乜都唔同我講,可能當刻佢都對個男仔有興趣,想問下我意見呢?我會從旁觀察佢囉,加上佢當時身邊嘅朋友同佢一樣大,知識一樣有限,作為媽咪,一個過來人,必須要帶住佢點行,感情來嘅時候,人人都唔同,每段感情都可以令女仔成長,對我來講都係個好機會陪女女成長。」

這對母女,其實和一般母女還有點不一樣,她們還會結伴去蘭桂坊夜蒲,Ellie說:「我第一次帶佢去蘭桂坊玩,係因為當時有套戲《喜愛夜蒲》,佢話想睇,我就索性帶佢去實地考察一下,佢當時得14歲,嗰個階段佢未必分到真假,趁我仲可以陪佢,就帶佢去行下,希望喺佢最迷失時教到佢。」訪問當天,跟她們去蘭桂坊行了一轉,兩母女摸着酒杯底談心,應該別有一番風味。她們更笑言試過對認識的新朋友說出二人是母女關係,完全沒有人相信。不意外,你幾時見過有人會同父母一齊去蒲?

多年來,這個媽媽傳授了不少戀愛知識給女兒,直到現在女兒大了,Ellie也再拍拖,女兒反過來成為了她的軍師。今年年尾,Ellie將會再婚,除她以外,女兒是第二個最開心的人,Ellie以前曾擔心過再覓第二春,女兒會不喜歡,因為不能再獨佔媽媽,要分一半給人,但原來女兒一直都是最支持她再尋找伴侶的人。「佢成日催我去搵男朋友,我仲未搵到時佢仲叫我去差館報失,哈哈。」其實,在媽媽眼中仍是小朋友的Ailey,是這樣想的:「佢仍然好後生,我有時都會諗自己會唔會阻住佢人生發展呢?我而家20歲,差不多係佢當年生我嘅年紀,仲係好細個,如果你問我,我自己仲有好多事想做,將來做乜職業,有好多幻想,我相信媽咪都一定會有,但佢當時因為要照顧我而失去呢啲機會,我知佢付出咗好多。大個咗我自己開始拍拖時就知道,如果將來我有其他事做,冇人陪佢,佢會好孤單,我會好想佢搵到個可以照顧到佢嘅人,我會忙得自在啲,唔會心掛掛,而家見佢搵到幸福,我覺得自己冇耽誤到佢,我都好開心、好感動。」

看到Ailey(右)這張和媽媽的合照,誰看得出她們是母女?
有圖,正皮
個女
我要多圖
【母親節】餵母乳遇着偷拍狂 23歲靚媽嘆路人懶理:都係望吓就算
18歲就中出左⋯
連登仔:不是處女,不了
媽媽
mk 老母教埋d mk 妹
啊媽個樣後生過個女
但個女靚d
屌你老母
想屌老母多d
慘,行老母條舊路
我一睇到依個新聞就覺得要開post
後父正
一齊去老蘭,洋腸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞