英冠升班附加賽討論區

414 回覆
3 Like 1 Dislike
其實列斯啲波好睇好多 不過板凳深度薄過紙長期要放堆青年軍喺後備 點玩
一係英冠3,4,5,6打到邊隊贏既
再打英超18果隊
學德甲咁玩,尾3果隊基本9成留到級
蘇格蘭玩法
3vs4, 贏左對2, 勝方再對上一級尾二
不過要踢主客

丁咧玩法
3vs6, 4vs5, 一場過, 高排名主場, 和波排名較高者贏
而家再加多層,贏左要再對日職尾三

蘇格蘭mix丁咧玩法依你講法就最公平
全球各地聯賽附加賽精選

有排名優勢:

意乙 - 3-8位
5vs8, 6vs7 (一場過),
3vs低排名 4vs高排名,再打決賽 (2回合)
優勢 - 兩回合打和 高排名晉級

日乙 - 3-6位
3 vs 6, 4 vs 5
3/6 vs 4/5
最終勝者 作客打日職16位
一場過 高排名主場
優勢 - 和波高排名晉級,冇J1牌不能打附加賽

蘇冠 - 2-4位
3 vs 4, 2 vs 3/4 一場過 排名高主場
勝方 vs 蘇超尾二 兩回合
優勢 - 有主場優勢 蘇超隊以逸待勞 蘇冠3日打一場

韓乙 - 2-4位
format同蘇冠完全一樣

法乙 - 3-5位
format同蘇冠完全一樣

德乙 - 3位
直打德甲16位 兩回合

澳職 - 3-6位
3vs6, 4vs5 一場過
1vs低排名 2vs高排名 一場過
勝方打決賽 一場過
優勢 - 全部高排名主場

荷乙 - 10隊大混戰
第一圈:4隊季度晉級互片 晉2隊
第二圈:2-5位互片 荷甲16,17 vs第一圈勝方
第三圈:甲16vs乙3條線, 甲17vs乙2條線
全部兩回合
優勢 - 荷甲隊可以先打廢隊 對甲組隊好優待 尾2尾3都唔使直降

-----
冇排名優勢:

阿乙 - 2-9位
2vs9, 3vs8, 4vs7, 5vs6 兩回合
如此類推
同英冠一樣 排名高冇優勢

英冠/英甲 - 3-6位 (英乙4-7位)
3vs6 4vs5 兩回合
勝方中立場一場過
優勢 - 完全冇

英議聯 - 2-7位
同澳假一樣 4vs7, 5vs6
2vs低 3vs高
勝方溫布萊
全部一場過
ps. 英議聯新制係上年開始改 英冠應該仿效 不過開多兩個位就免

最理想係高排名主場一場過 勝方決戰溫布萊 全部120分鐘內打和=高排名晉級 唔使射12碼
挪甲:
3-6一場過 排名高主場
最終勝者同挪超尾3 兩回合
咁樣改都ok
總之排名高一定要有優勢
根本列斯就係唔想升班
年年季尾都起到HEA下HEA下
往年明明拎硬附加賽席位 都可以連輸落番去今年就第1 落到附加賽 再柒埋
咁的確係最多喎
你覺得唔多係你個人意見
再講第三唔一定比其他幾隊強
好似今年咁 Leeds, sheff utd, WBA, AV
後面兩隊牌面強好多
只可以講英冠係鬥穩定
當年打比郡係第三 而且領先第4位8分
好多人記錯 因為英冠排名係鬥穩定
有球隊強半季 走兩個主力就沉
有球隊兵源不足 好似今年leeds咁季尾dup晒
或者好似AV咁 下半季先上力
結果造就最穩定 sheffield united 升
playoff就係想季尾強勢球隊升
我check完
forest 79 blackpool 70
邊有廿分
列仔又要死
多謝紐狗兩回合送咗4分
唔係個年
紐係之後個年降
bielsa個套踢法玩到季尾chur爆晒
作為車迷
快速防反係我最想見到的車仔戰術
希望林伯承傳到
冇啦
不過我都覺係可惜
因為森林係明顯強d
而且之後都冇機會
不過黑池力戰到最後一輪先降就算啦
列斯係咪專登唔想升班
明明作客果場禁住黎屌
其實第三名兩回合加埋輸3比4
淨係計主場輸2比4
晉唔到級真係自己攞黎
sheff utd 個陣容可以踢到最後果輪先確定冠軍無望,直頭係神奇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞