當年智能電話真係普及得好快

96 回覆
305 Like 12 Dislike
樓主違忘咗htc...,
祝你第時俾人捉返大陸
推銀機同切水果都算係smart phone game嘅始祖
PDA太廢
Apple Newton 先係始祖
中學個時真係覺得電話上網係好難,應該要好貴電話先用到
之後無啦啦極速普及
錯啦。你只講岩左一半
09年普及既只係IPHONE
AN機得HTC幾部

當年8成同學都係用feature phone,連WIFI功能都未必有

真正既普及係2010年下半年-2011年
然後2012年開始有4g就返唔到轉頭
ACER LIQUID 減價
人仔台出XT701/milestone有優惠
加埋68蚊人仔PLAN

仲有WILDFIRE 同GALAXY ACE呢兩部中價垃圾機
就開始推人落ANDROID個坑入面
第一部智能電話係用moto milestone
用過一次就返唔到轉頭

垃圾

指甲
唔係啦
3g 04左右己經有
個時3台主打0機價視像電話
Pccw個時仲開台借電話俾你用
咪一樣
個個年代2000蚊聽下歌仔影下相夠做啦
你知唔知咩叫普及
廢老中坑唔用
學生唔用

連速成都無既智能手機
iphone4果期真係好癲 10個人有8個都係iphone4
可能我記錯。

因為06-07年讀緊書。教緊3G制式。嗰陣好似行緊EDGE制式。真正3G好似做唔到⋯

不過,我可能記錯
呢個我記得,係借「華為」手機⋯
hp h6300
記得iPhone4 果期中學個訓導突擊搜書包
一班32個起碼有20個以上用緊iPhone4
最後要係機背貼紙寫名認機
中學年代已經有同學手機上gprs放wifi俾佢部pda

bejeweled先係smartphone games始祖
切生果同angry bird借開少少唔該

3g 係04年開結
但係hsdpa係06,07年先有
hsdpa出現之前3g data係超食基站資源
所以數據用量一定係同你逐MB計

iphone 3g只support 1.8Mb 嘅hsdpa
同期htc windows mobile 已經全線行緊hsdpa 7.2
即係htc diamond嗰堆
iphone好似到4先行到7.2

iphone 3g嗰陣只有和記先有得上台出機
其他台就自己去aos買
當年淨係拎部iphone 出黎左碌右碌已經個個望住你
未有whatsapp之前
要download d instant messager app黎開msn甚至icq
仲要當年係冇push notification
所以msn有人send message俾你,部機係唔識主動叫你嘅
除非你長期開住個畫面,你就會即時睇到人地send俾你嘅message

iphone4 開始有push,同埋whatsapp嘅出現
再加上各台都開始有針對部smartphone而推出嘅無限plan
先會一下子爆起黎
windows mobile?嗰d爛鬼電阻touch screen拎去回收啦

iphone4一出嗰晚aos係好易訂到
係過左一排先炒到癲左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞