當年智能電話真係普及得好快

96 回覆
305 Like 12 Dislike
中七用緊iPhone 2G
Windows phone 只係電子手帳加電話。入apps 要另外用電腦過入去

一直到咗apple store 可以直接下戴,先令iPhone 有無限可能,同時創造寫apps 行業。
第一次見到同學部iphone 2g 以為又係新嘅科技gimmick 野,原來果一刻成個世界嘅科界已經改變,進化左
屋企仲有部I-phone4
唔見咗部 iPhone 3g,無耐換咗 Nexus one 食正寫 Android app 條 水,自此改變命運
其實iPhone都唔係第一部smartphone...
我之前已經有用Nokia同Samsung嘅smartphone,仲有Facebook同WhatsApp
無iPhone 都無lihkg
問題係冇人記得
搞到做第一部都冇用
SE P1i
到今時今日依然係我覺得最好用嘅電話
跟住轉用Blackberry
又係好用到爆,可惜最後都要俾人淘汰

iphone4 係唯一一部
我真係覺得佢外型好靚嘅smartphone

近呢5-6年出嘅電話
全部放喺枱面啲話你都唔知邊部打邊部
毫無設計可言
仲改變晒價值觀
就算Iphone賣到兩皮都會屌住比錢
Ip4一出係劃時代
Touch係超順
Whatsapp打字爽過而家
IPHONE2-3G年代或以前,D電話或PDA做得唔夠IPHONE好,我初時加入SMARTPHONE行列係因為有條友部IPOD TOUCH唔識JAIL BREAK叫我幫佢,然後就發覺佢使用感覺流暢簡單易用。
android 2.0
但係呢家地鐵上網都係lag

CSL 用家
智能電話係09-10年開始發展得快,係因為3G嘅出現。

2G年代只可以以「傾電話」,而3G係突破性發展到可以上網睇資訊。

就算係依家嘅4G或5G,某程度上只係追求更高速度。有冇一啲嶄新嘅用途俾普羅大眾⋯暫時都冇乜。(當然更高速度可唔可以導致更新嘅用法,未知嘅⋯但暫時普通用家感受唔到。)
offtopic 講下價錢
有人覺得成萬銀買部旗艦機好貴
其實近二十年
好多旗艦機價錢都係六七千起跳
motorola 第一部插sim card摺龜
當年smartone賣緊8千幾
nokia 8810 7千幾
star tac V 7千幾
nokia 8850 6千幾炒到過萬,仲要大把人搶住買
SE S700 w900 6千幾
porsche design嘅blackberry就一定過萬
計埋通脹其實,真係差唔多

利申 : 過萬嘅電話我都未過到自己心理關口
仲記得中學個陣$2000蚊部電話都算貴
性能都唔差
但依加$2000除咗強國機
應該只可以買上兩三代產物
上架又難,用個個又要比錢,個系統又差過人
人地又免費又好,傻既都識揀
純粹只係PDA phone 都有過一段市場佔有
仲發展左一個PDA phone 大市場,
好多廠商都有出。

樓主應該開Topic 指明 iPhone
如果講smart phone 歷史,
一開始就講featured phone, 一跳就到iPhone
無視 PDA phone 階段真係有點兒那個
我第一部智能電話係ip4,相信大部份人都係
ip出嗰陣唔係個個買得起 好多學生仲用sony Ericsson Nokia 啱啱興fb
真正普及應該第三第四代 之後全民炒機
同時間支那打手都滲透得好快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞