【海洋生物】淺談鰻魚 (慎入)

302 回覆
2826 Like 12 Dislike
最後
點解鱔既身體結構會咁古舊?連呼吸系統都未完全發展?
對唔住樓主 而家先追返之前啲post
電鰻的放電能力來自於牠特化的肌肉組織所構成的放電體。肌肉組織幾乎都能放電,佔其身長的80%以上,有數以千計的放電體。電鰻的頭部是正極,尾部是負極,每個放電體約可製造0.15伏特的電壓,而當數千個放電體一起全力放電時的電壓便高達600~800伏特,但這種高電壓只能維持非常短暫的時間,而且放電能力會隨着疲勞或衰老的程度而減退。電鰻能自由控制要放出什麼程度的電力,一般認為電鰻放出低電力的目的是在警告、試探或偵測。

電鰻之所以能不被自己或同類電到,那是因為電鰻體內的脂肪組織有很好的絕緣作用,而且電鰻本身已很適應微弱的帶電環境。

都係copy wiki
現時食既鰻魚絕大多數係人工養殖,在咸淡水交界撈捕鰻魚苗,再在人工養殖池養大到可以出售的體形。八十年代鰻苗產量一年有成幾十噸,但最近試過得返一兩噸....
商業養殖鰻魚技術已經好成熟,偏偏係繁殖問題一直未有解決。
原因係鰻魚雌雄難分,人工養殖下無法產卵交配,而野生鰻魚的生態一直都唔清楚。

為左解決呢個問題,日本有教授研究左四十年,終於近幾年有突破的進展
依家先知魚有嗅覺係咪全部都有?
有咩用?
我以為海入面嗅唔到野
其實係類似嗅覺,原理一樣係個鼻受粒子刺激,不過個媒介係海水

都要有時間先去到品嚐

追蹤左樓主
無記錯 鰻魚 其實就係 白鱔
嗰張係黃鱔 真係唔係鰻魚
但係白鱔係
終於等到毒巴嘅post
有錯請矯正
支持
Lm.
透明鰻魚仔其實好cute
咁日式果d係淡水定咸水
好多謝巴打既分享呀 長知識了
期待更多新帖呀支持支持
淡水,但會落海繁殖
巴打可唔可以講多啲有關電鰻嘅嘢
好有興趣知都唔知佢點發電

電流既野我都唔太熟,但可以睇下圖 :

(a)圖係靜止情況,
(b)係發電時,電鰻控制呢啲發電細胞既"窿",令Na+湧入細胞,推出e-,從而有電流。
lauming
之前去潛水見過條海鰻粗過我大脾
好鬼肥美
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞