【海洋生物】淺談鰻魚 (慎入)

302 回覆
2826 Like 12 Dislike
大家好,又係我呀
今次同大家淺談既壽司海洋生物就係鰻魚
所有鰻魚都係有長條蛇型身材,但唔係所有長條身材既魚都係鰻魚
真。鰻魚係屬於鰻鱺目(Anguilliformes)呢一個目。

簡介
鰻魚主要分成海鰻Moray Eel淡水鰻Freshwater Eel,兩者唔同樣,唔同習性,但一樣係鰻鱺目。
海鰻:眼神兇險,大身型,有住充滿色彩既外皮

淡水鰻:無眼神,無色彩,但有一身黏液保護身體

所謂電鰻

並非真。鰻魚,佢地自成一角,屬電鰻目(Gymnotiformes)。佢地既發電器官佔左全身既8成,發出既電力足以電暈成人。所以大家潛淡水環境有幸見到佢真係要小心。

所謂

並非真。鰻魚,佢地都係自成一角,屬合鰓目(Synbranchiformes)。佢地同樣有幼長身材,但尾部更尖,而且魚鰭有刺。同時,佢地係身體非常古舊,什至呼吸系統都仲未完善。

特徵
佢地既背鰭,尾鰭同臀鰭融合成一條鰭,而且無腹鰭,呢一種長條型令佢地可以係窄既石峽之間自由活動。

鰻魚大多數係捕食者,當中海鰻Moray Eel更加有一特別既搵食架餐: Pharyngeal jaws(9up:第二個下顎),海鰻咬住獵物後會有第二個"顎"將獵物拉入肚,所以比佢咬住都幾難走得甩。

生命循環
鰻魚既一生其實非常平淡,一出世就透明,透完明就個樣生到似異型

一出世最初佢地呈扁型,且透明,名為Leptocephali,係海中漂浮,以海中有機物維生。當中值得一提係某啲淡水鰻有住同三文魚相同既習慣:會搶閘上游生B

玻璃鰻(Glass Eel)係鰻魚一生第三個階段,佢地已成長條身型,但身上既色素仲未有,所以仍然透明。

之後佢地會成長為黃鰻(Yellow Eel)銀鰻/成鰻(Silver Eel),唔係真係有咁明顯分別,作用某程度上係話比其他同伴知自己未夠秤行房住。

食法
鰻魚呢家野,日本做法的確無敵
慢火炭燒

整做茶泡飯都得

加串鰻肝送酒

中意既可以起底睇埋我其他post,但啲圖可能已過期
仲有就係,多謝大家一路以黎既支持
最尾幾張
強帖留名,期待更多動物知識
留名留名
係自成一國呀清
一直都好想試下白燒鰻魚好唔好味
Sor
喺日本絕少會見到鰻魚壽司
就算有都係用海鰻
用河鰻做壽司係香港先有
睇落唔差清淡
好中意食鰻魚
順帶一提 燒鰻魚一定要燒得夠耐
油脂開始咇出嚟 先會夠軟身夠香滑
韓燒食過
白燒 燒完之後最後先搽返層鰻魚汁
成個味道昇華
一見到毒巴開po就入嚟睇
好正
真係十分多謝你地既支持真心係動力黎
好似好難 繁殖
唔通異形個口係參考佢地?!
而家先知
終於有新post
多謝樓主邊種最好味呢
有質post
夜媽媽睇完尾果幾張爭肚餓
差啲畀第一幅圖嚇死

點解慎入?因為會餓?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞