[警世] 做it唔好做臭朵vendor工

164 回覆
86 Like 7 Dislike

個老細成日寫文唱好自己 但間公司個名好臭
又小氣 
員工做錯一件事記成世 唱通街
開名啦
你呢啲心態一世做冇技能code monkey
push
大把經理都係咁,
做10幾年野,
得個樣睇得下,
傾深入D開始9up
真心建議如果後生 vendor做幾年就真係好走
好似見到好多嘢 但做得多你會發現來來去去都係罐頭project,係tech方面,反而見少左
我見香港人好少玩github(唔係剩係睇)
我自己都有寫d 廢project上去同contribute下d 細code,但呢一兩年太忙要打理自己生意都無咩機會main,呢排tech都退步了
除左github,去medium睇d 神人既文都學到唔少野
至於返工就算,vendor好難學野,只係血汗工廠,做野叫你由底build舊野或者問少少concept野已經露底
香港inhouse 真係做tech 會深入研究係有既,但唔多,又或者自己senior 本身都幫唔到你進步,要自己磨多
garbage in garbage out

由入學院個時已經唔係精英
點會望出到黎既人勁?
呢個先係根的所在
你無可能要求一班平均below average (大學生計)
突然出黎社會之後發奮圖強
呢門仲要係精英做既野
工餘時間做第二份工都叫秘撈架咩

btw有料使怕人炒
香港一堆垃圾公司
你唔撈你老細仲驚過你
垃唔垃圾睇你同咩人比

對比大陸印度 香港普遍比較好,你班code monkey緊係唔知

多數勁都唔會留港,勁又留港已經少數 所以你地咪見唔到

上位又廢,去睇下香港d大公司食古不化,lead人既都唔掂 你好撚勁又做到乜野?
其實做左一段時間,到底點為之tech,點為之唔tech
求例子
IT呢行好現實 勁定廢無得呃
你交到貨 照準時走都ok
佢無乜信心同一個價請到勁過你既人
自然就唔會郁你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞